M’n hoofd zit vol!

Weer heel veel gezien vandaag in de Neighborhoodschool. Lees maar.

Projecttime
Op deze school kennen de leerkrachten hun leerlingen door-en-door. Zij zijn voortdurend in gesprek met hen. Elk kind wordt op zijn eigen niveau benaderd. Als huiswerk hebben de kinderen de opdracht gekregen na te denken over waar ze aan gaan werken  tijdens project-time en wat hun doel is. Dat is heel specifiek: “ik wil met hout de basis van het empire state building maken” of ” mijn doel is om 100 cm te breien”. De kinderen hebben zelf hun ontwerp/plan gemaakt in hun journal. Hoe ga je nu hiermee verder: welk gereedschap en materiaal heb je nodig/ welke stappen maak je en waarom? Na projecttime reflecteren ze op hun werk in hun journal.                                                                                                                                                                                            De kinderen werken op basis van respect en vertrouwen: ze helpen elkaar waar nodig (“I always mess up when I am knitting” met als reactie van een medestudent “Can I help you?”) en kijgen in de bovenbouw de volledige verantwoordelijkheid om met lijmpistolen en stanleymessen te werken (Iehh) .Ook hier weer in een hele relaxte sfeer.


Portfolio

We voeren een heel mooi gesprek met een paar leerlingen die vertellen over hun portfolio. Ze hebben een map met werkjes waar ze trots op zijn, werkjes die nog beter kunnen en werkjes die een doel laten zien wat ze na willen streven. Kinderen bepalen zelf wat erin komt, aan de hand van reflectiegesprekken met leerkrachten. Als ze maar kunnen verantwoorden waarom zij juist die werkjes hebben gekozen. Zij presenteren dit aan hun ouders. Heel knap hoe zij dit als zeer kritische en mondige mensen doen. Ook hier ben ik onder de indruk.

Ik worstel met de vraag hoe ik al dit moois ga inzetten op de JFK. Of eerst maar eens in mijn eigen klas.

Maar help: waar haal ik de tijd vandaan….

En waar begin ik? Een confrontatie met mezelf. M’n hoofd zit vol!

9 gedachten over “M’n hoofd zit vol!

 1. Misschien je hoofd iets leger maken door iets te kiezen en dat verder onderzoeken. Bijvoorbeeld Hoe komt het dat je niet weet waar je tijd vandaan moet halen? Hoe zou je tijd willen maken? Wat heb je nodig om tijd te ervaren?

 2. Gewoon de tijd gaan nemen, Miek. Dat klinkt te makkelijk maar dat is het ook. Sla een keer de taal-/ rekenles over zoals die gepland staat in de methode en maak tijd voor een gesprek met kinderen. Wat willen ze leren, hoe willen ze dat leren, wat hebben ze daarvoor nodig. Je zult verbaasd zijn hoe goed kinderen hier zelf over kunnen nadenken en welke ideeen ze hebben. Heb vertrouwen in de kinderen en geef ze de ruimte om zelf mee vorm te geven aan hun onderwijs. Dat brengt jou en de kinderen veel meer dan een voorgekauwde instructieles en de betrokkenheid zal ongekend zijn. Niet bang zijn gewoon gaan doen en ……al doende leert men en……..van vergissingen leer je het meest.
  Dus Miek, wat let je…….loslaten en gaan doen.
  Veel liefs!

 3. Ik zag gisteren een prachtig gesprek waarin een leerling uitriep: I get frustrated by it… De leerkracht zie kalm: Then only think about the next step and let all the other things aside. Dus…denk alleen aan de eerst volgende stap voor jezelf en laat alle andere dingen even aan de kant liggen…succes!

 4. Herkenbaar Annemiek!! Neem de tijd om alles een plekje te geven. Op de JFK doen wij heel veel goede dingen, houd daar ook aan vast. Maak een lijstje wat je graag zou willen doen of zien. En ga daarna stap voor stap! Denk nog niet teveel over hoe en wat in de praktijk, laat je eerst inspireren! En vooral… vergeet niet te genieten!!!! De rest komt echt wel, geloof me!

 5. Leuk om weer te lezen wat je allemaal hebt gezien vandaag! Geniet van je tijd daar!

 6. Klinkt allemaal erg inspirerend Annemiek. Geniet vooral ook van alle nieuwe dingen.

 7. Mooi Annemiek! In je eigen klas gewoon met kleine dingen beginnen! Proberen wat meer de methodieken los te laten en voor jezelf doelen te stellen! Vertrouwen hebben in je eigen kennen en kunnen! Dat lukt jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.