Connected

Ook vandaag weer word ik getroffen door de kracht van taal. Woordkeuze kan een sfeer en omgangsvormen binnen een groep gigantisch beïnvloeden. Taalgebruik om positief sociaal gedrag te bevorderen is aanwezig in de klassen in gesproken taal, maar ook zichtbaar, op posters en in de groepsafspraken.

image

Hetgeen geschreven staat, gaat vaak over emoties, behoeftes van mensen, of over persoonskenmerken. Met als doel om het inzicht in gevoelens van jezelf en de ander te bevorderen en empathie te vergroten.

image

De posters blijven geruime tijd aanwezig in de klas en nemen een prominente plaats in het beeld in. Bij het vak social studies (SEO) en tijdens morningmeetings (dagopening) wordt aandacht besteed aan de omgang tussen mensen. Maar belangrijker nog; elke gelegenheid, door de dag heen, wordt aangegrepen om te reflecteren op gedrag. De verbondenheid die dit creëert is voelbaar.

image

 

4 gedachten over “Connected

  1. Taal is krachtig en helemaal in het Engels. Zelf vind ik dat je sommige dingen zo mooi en krachtig neer kunt zetten in het Engels en dat het lijkt alsof het zijn waarde verliest als je het (letterlijk) gaat vertalen naar het Nederlands. Daar ligt een mooie uitdaging, hoe ga je de teksten die je nu ziet vertalen naar het Nederlands zodat de kracht van de uitspraak blijft behouden. Veel leesplezier nog, Gladys.

  2. Wat gaat dit betekenen in je eigen praktijk? Jij kunt dit goed gebruiken in je klas en binnen SEO op In Balans. Je bent zelf sterk met taal. Je blog spreekt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.