Neighborhood school WELCOME

Wat een inspirerende dag.

In een sfeervolle goed voorbereiden omgeving werden wij hartelijk ontvangen en uitgenodigd om kennis te maken met de werkwijze op THE Neigborhood  School. Vanaf het allereerste moment dat ik binnenkwam voelde ik de positieve energie die de hele dag aanwezig bleef.

Ons bezoek was door het team met veel zorg voorbereid. Een goed voorbereid programma , een plattegrond, informatie over de school en het onderwijsconcept lagen klaar. Je voelde je zeer WELCOME en daardoor ook snel op je gemak om op onderzoek uit te gaan.

Deze houding was er niet alleen naar de gasten. Vanaf het eerste moment zie je de bijzondere open relatie en oprechte interesse naar elkaar en naar de kinderen. Door de hele school heerst een rustige prettige werksfeer en is er veel zorg besteed aan een goed voorbereide leeromgeving. Voor alle kinderen is de hele dag duidelijk wat de bedoeling is en waar aan gewerkt kan worden.

Ik zag passievolle  leerkrachten die sterk gericht waren op het kind en op zijn of haar het leerproces. Er wordt heel veel tijd genomen om vragen te stellen en te reflexteren. Kinderen worden daardoor aan het denken gezet en krijgen hierdoor grip op hun eigen leerproces. Het aanbod sluit aan bij de werkelijkheid. Zo stond bijvoorbeeld bij social study de uitslag van de presidentsverkiezing centraal. Kinderen leren aan de hand van de vragen: wat ziek ik , wat denk ik, en wat vraag ik me af?, ( see, think and wonder ) inzicht te krijgen op de situatie en leren wat zij zelf kunnen doen om hier mee om te gaan. ( ik moet hier denken aan de competente rebel)

De klassen en de gangen hangen vol van werkstukken van kinderen waar ze trots op zijn (stralen en schitteren). Deze zijn allemaal met veel zorg opgehangen waardoor het belang van het werk wat kinderen gemaakt hebben wordt onderstreep.

Ook op de Neighborhood school is er en sprake van een grote ouder betrokkenheid. Ouders weten wat er op school gebeurt en dragen naar kunnen hun steentje bij.

Wat ik mee neem is dat ik zelf andere vragen wil gaan/leren stellen aan leerkrachten.(bijv. wat zie je, wat denk je en welke vragen komen bij je op?. Ik wil graag dat we voor onze kinderen meer tijd en ruimte gaan creeren om te reflexteren zodat zij zelf meer grip gaan krijgen op hun eigen leerproces. 

Ik hoop de komende dagen daarover nog veel te zien en te leren.

Een gedachte over “Neighborhood school WELCOME

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.