Puzzel

Wederom een geweldig gevoel van rust en respect op de Neighborhood school! Kan het nog meer dan gisteren? Ja! Ik heb vandaag ervaren dat er nog meer rust in een school mogelijk is! Rust in de zin van: wederzijds respect, vertrouwen en een positieve benadering. Echt ‘a tone of decency and trust’ mogen ervaren! Wauw!

’s Middags ben ik in gesprek geraakt met de guidance counseler (begeleidingsadviseur) van de school. We hebben gesproken over wat ons bezig houdt en hoe beide (Amerikaanse en Nederlandse) systemen in elkaar zitten. Er is zeker verschil, maar er zijn ook tal van overeenkomsten! De manier waarop wij onze special needs kinderen begeleiden, verschilt daarin enorm! Waar ik gisteren vooral verbazing had over de ‘extra handen’, heb ik vandaag de ‘commitment to the entire school’ besproken, gezien en gevoeld. De extra handen in de groepen worden hier ingezet door collega’s, daar waar wij iemand van buitenaf laten komen om onze special needs kinderen te begeleiden. Weinig commitment dus… Maar wel van wezenlijk belang! De extra ondersteuning wordt hier preventief aangevraagd. In december moet worden aangegeven hoeveel kinderen een bepaalde expertise (logopedist, fysiotherapeut, e.d.) nodig hebben. Daar moeten ze dan het hele jaar hun ondersteuning uit halen. Dus niet eerst een diagnose voordat er extra ondersteuning geboden kan worden. Ieder kind heeft special needs, zij het in meer en mindere mate, zo redeneren zij en daar kan ik me volledig bij aansluiten!

Bij het afscheid heeft de guidance counseler me op het hart gedrukt, en dat zie en weet ik ook, dat we in Nederland heel veel goede dingen doen! Maar hetgeen ik van vandaag meeneem is de commitment! Daar valt voor de special needs kinderen nog wat in te behalen!

6 gedachten over “Puzzel

 1. Beide landen en culturen hebben natuurlijk mooie dingen die je zeker moet koesteren. Mooi dat je er dingen uit haalt die je zo mee kan nemen naar Nederland, commitment daar kun je heel veel mee.
  Ben benieuwd naar je ervaringen de rest van de week.
  Succes en geniet vooral ook van de mooie gesprekken die er zijn.

 2. We doen op de Tweede Stroming al veel mooie dingen. Soms vergeten we dat alleen en zijn we alleen bezig met verder gaan. We genieten te weinig van onze successen. Gebruik maken van elkaars expertise leren we de kinderen maar we vergeten om daar ook al team gebruik van te maken. Mooie ervaringen, Ingrid!

 3. Goed om te lezen dat je zo blij van wordt van de wijze waarop ze daar de begeleiding van kinderen met specifieke onderwijsbehoefte organiseren.. Ben benieuwd welke kansen je ziet voor ons op De Fonkeling!! Geniet volop… De tijd vliegt..

 4. Zeker, Karlijn, beide landen en culturen hebben mooie dingen! Nu is het aan ons om de dingen die van wezenlijk belang zijn mee te nemen!

 5. Inderdaad, er gebeuren op de Tweede Stroming heel veel mooie dingen!
  Belangrijk om rust te nemen om deze mooie dingen te kunnen zien en de verdiepingsslag te kunnen maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.