Cameron

​Een school met een visie van vier woorden: ‘be kind, work hard’. Met een onderliggende missie: ‘we learn children to be good people’.  Op deze school is het belangrijk om goede dingen die je ziet te benoemen. 

Een kijkje in groep 5…. Een klas waar een rustgevende en veilige sfeer hangt. Respect en positiviteit voeren de boventoon. Twee studenten van 14 jaar zijn in de groep. Hun leraar is er niet dus zij worden verdeeld over de groepen, ze zijn vandaag de helpers van de leerkracht.
Een van de jongens maakt oogcontact, maar durft (nog) niets te zeggen. Ik vraag hem wat hij aan het doen is. Hij is een project aan het uitwerken van een boek wat hij gelezen heeft. Een slimme jongen met een open en toegankelijke uitstraling en ogen  die lachen. Hij legt me uit waarom de juf op een bepaalde manier reageert en handelt. Deze jongen ziet en weet veel, ook al denkt hij soms zelf van niet. Hoe hij reageert op jongere kinderen, op leeftijdsgenoten en leerkrachten, met een zachte stem zijn punt maken. Complimenten geven en oprecht in ontvangst nemen, dankbaar zijn. Het raakt me omdat ik het vaak moeilijk vind om complimenten te ontvangen. Hij vertelt me dat hij gaat verhuizen en naar een andere school moet. Terwijl hij deze leraren zo lief vindt en deze school een fijne plek is om te zijn. Hij liet me niet los tijdens de lunch.

Na de lunch liep ik hem weer tegen het lijf. Ik vraag hem of hij me kan uitleggen waarom het zo fijn is hier. Zijn ogen begonnen te lachen; hard to explain, I’ll show you. Omdat hij zijn werk af had en hij goed gedrag had laten zien, kreeg hij ‘free time’, ‘be kind, work hard’. Hij gaf me een rondleiding en vertelde over zijn passie muziek. Hij speelde een stuk op een gitaar voor me in het muzieklokaal, klein en ontroerend, de tranen stonden in m’n ogen. Hij vertelde me over zijn angst om op het podium te staan, kwetsbaar. Toen we zijn klas in liepen vroeg ik hem wat er op het bord hing. Hij begon prachtig te vertellen, totdat hij zag dat er een leraar in het lokaal zat. Hij klapte dicht en vroeg de leraar om het aan me uit te leggen. Een leraar die hem een steuntje gaf het toch zelf te vertellen. En wat kon hij dit, ongelofelijk. Hij vertelde me later dat dit een voorbeeld was waarom hij niet op het podium wil. Een geweldige tour met een fantastische gids.

Cameron, jij hebt me laten ervaren waar de school voor staat, je bent een natuurlijke leider die het beste uit mensen kan halen. Ook al sta je niet graag op een podium, voor mij sta je op een voetstuk. Dank je wel voor de mooie dag. Je hebt me geraakt, ik wens jou het allerbeste. Be kind, work hard en dan kom jij er wel.

Een gedachte over “Cameron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.