Doelen loslaten

In de afgelopen dagen hebben we veel gezien, heel veel gezien op de scholen in New York. Zoveel indrukken dat het lastig is om terug te kijken en eruit te halen wat voor mij van belang is. Op alle drie de scholen is er een onvoorwaardelijk vertrouwen in elkaar. Kinderen worden positief benaderd, ze worden in de gelegenheid gesteld om ‘good experiences’ op te doen. Een van de leerkrachten benadrukte: We laten ze doen waar ze goed in zijn, want daar groeien ze van. Het helpt niet om ze te wijzen op de fouten, dan raak je hun gevoelens. Het helpt om ze steun te geven als ze worstelen.

Opvallend is ook de saamhorigheid. Ouders, kinderen, leerkrachten, gasten iedereen hoort erbij. Samen zijn wij de school. Geen gedoe over wanneer ouders welkom zijn op school, ze zijn altijd welkom. Geen gedoe over in welke klas een kind hoort, elk kind hoort op deze school, dus elk kind is mijn kind. Voortdurend wordt gezocht naar verbindingen. Is er een kind met hetzelfde bezig, misschien kan je van hem of haar leren? Is er een kind die dit ook al heeft geprobeerd, misschien kan je hem vragen? Ask three and then me…

De drie scholen kiezen heel bewust voor diversiteit, zowel bij de kinderen als bij de leerkrachten. Gemengde groepen zijn een rijkdom, jongere kinderen kunnen van oudere kinderen leren en andersom. Embrace the differences! Alles mag er zijn. Dat zal ze beter voorbereiden op alle verschillen die ze gaan tegenkomen in de wereld om ze heen.

Het meest opvallend is de focus op het proces. Overal hangen reflectie vragen. Het gaat niet om de antwoorden, maar om het proces. Leerkrachten geven aan: It is my job to make them think. My questions will keep the thinking going. Kinderen zijn zo gewend aan reflecteren dat ze heel goed kunnen uitleggen wat er goed ging, wat ze lastig vonden en hoe ze het een volgende keer gaan aanpakken.

Hoewel…het meest opvallend is het zichtbaar maken van leren. Overal hangen werkstukken, tekeningen, posters, gedachtes…je ziet dat kinderen hier aan het werken en denken zijn. Ouders zien bij het ophalen van de kinderen direct wat er in de klas gedaan is.

Wat een energie geeft deze aanpak. Wat een vertrouwen hebben deze kinderen in zichzelf. Wat een plezier is er te zien.

Wat dat allemaal voor mij betekent: Het is een voorrecht om met directeuren samen te mogen werken. Ze hebben allen hun talenten en deze diversiteit mag er zijn. Als ‘juf’ van deze klas ben ik mij nog bewuster geworden van het belang om ze allemaal te zien. Heb ik ze allemaal even goed gezien?

Ik ben me ook heel bewust geworden van de positieve taal die wordt gebruikt. In Nederland laten we vaak weten wat we niet willen… Vanuit een positieve grondhouding starten betekent ook gebruiken van positieve woorden. De beloftes die we elkaar doen… Deze positieve woorden zijn onderdeel van de ‘community’. Welke woorden gebruiken wij bij OOG – SKBO? Hoe kunnen we vanuit deze positieve woorden een gezamenlijke focus maken?

Diversiteit is mooi en goed. Onze maatschappij is divers, kinderen en ouders komen met deze diversiteit in aanraking. Dat betekent dat wij deze diversiteit bewust in onze scholen kunnen halen. Niet alleen diversiteit bij kinderen, maar ook bij leerkrachten en directeuren. Dit omdat het een bijdrage levert aan de gemeenschap en omdat het een rijke leeromgeving voor kinderen levert.

Als laatste ben ik me bewust geworden van onze obsessie met doelen, resultaten en efficiëntie. Regelmatig hoor ik dat stemmetje in mijn achterhoofd…dat kan toch efficiënter…gebruiken ze de tijd wel goed genoeg…leren de kinderen zo genoeg… Vanuit vertrouwen in elkaar en in de ontwikkeling die ieder mens doormaakt is dat nergens voor nodig. Dus…loslaten die doelen…

Een gedachte over “Doelen loslaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.