On a Mission (Hill School)

Next stop: Boston. Vandaag brachten we een bezoek aan Mission Hillschool. We worden weer hartelijk ontvangen, dit keer door Dani.

We vertellen onze leervragen. Vandaag wilde ik nog eens goed de First grade in de VS vergelijken met groep 3 omdat ik vaak het gevoel heb dat ik in een keurslijf zit. Ik moet dit, ik moet dat….Ik krijg al snel een wedervraag van Edith: is dat daadwerkelijk zo of maak je dat er zelf van? Tja, Edith, daar heb je inderdaad een punt.

We mogen weer rondkijken in de klassen. Ik kijk eerst nog even rond bij de kleutergroepen en daarna zie ik de leesles (literacy) in G1 en G2. De kinderen zijn bezig met een circuit in 4 hoeken: Ze krijgen lees/spelinstructie van de leerkracht, ze lezen zelfstandig een boekje, ze werken zelf aan de schrijfles en luisteren naar een verhaal. Ik verbaas me erover hoe effectief het is. Lezen, schrijven en spelling komen in korte tijd allemaal aan bod. Alle kinderen zijn betrokken en werken rustig.
Tijdens de rekenles zijn de kinderen met 1 leerdoel bezig. De leerkracht geeft een korte instructie over even en oneven getallen en daarna gaan de kinderen aan de slag met een werkblad waarmee ze aan het leerdoel werken. Is het werkblad af? Dan gaan ze aan de slag met een rekenspelletje uit de kast. Ook in deze klas straalt de leerkracht rust uit.

Wat neem ik nu mee? Als leerkracht kritischer kijken naar methode. Schrap waar nodig. Moeten alle sommen gemaakt worden of laat ik een som of meer gewoon niet maken? Moet die schrijfbladzijde wel gemaakt worden? Is dat deel van de leesinstructie wel zo effectief of kan ik het overslaan? Ik moet als leerkracht goed het leerdoel van de les in de gaten houden en kritisch kijken wat ik kan doen om te zorgen dat kinderen dit leerdoel kunnen behalen.

2 gedachten over “On a Mission (Hill School)

  1. Manon, in je blogs blijkt hoe goed jij je werk wilt doen. Heel precies beschrijf je wat je hebt gezien in de aanpak van het lezen. Je zoekt naar concrete voorbeelden die je in je eigen praktijk kan toepassen. Je liet vandaag merken het gevoel te hebben in een keurslijf te zitten, steeds tegen de klok te moeten werken. Zoveel te doen in groep 3… Wat zou jij graag doen met je klas? Wat kan je loslaten om voor jezelf en de kinderen meer plezier en ruimte voor ontwikkeling te geven?

  2. Ahhh Mission Hill school .. mooie herinneringen… ben even terug bij mijn CES reis…

    Fantastische Manon!! Laat los… wat je los kunt laten. Doen!! Niks moet hè? Hoe vertaal je dat, wat je noemt ‘ effectieve’ onderwijs (circuitvorm) , naar het leesonderwijs wat je / jullie nu in groep 3 geven. Ik verheug me al op het ‘sparren’ hierover 😄 … Heerlijk.
    Goeie reis!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.