Terug naar mijn klas

De derde dag van de reis. Vandaag een bezoek gebracht aan de Castle bridge school. Ook vandaag hebben we weer veel gezien, zoals lessen rekenen, schrijven, projecttime en nog veel meer. Verder hebben we ook interessante gesprekken gehad met ouders, leerlingen en leerkrachten.

Het begint me langzaam duidelijk te worden. Respect en de manier van omgaan met elkaar staat bij de scholen die we bezocht hebben hoog in het vaandel. Kinderen voelen zich veilig en vinden het leuk om naar school te gaan. Dit horen we zowel van ouders en leerkrachten als van de kinderen zelf. Kinderen willen graag naar school. Ze hebben leuke leerkrachten en de lessen zijn gevarieerd. Ze hoeven niet steeds stil te zitten op hun plek. Dit werd zeker duidelijk tijdens de gesprekken met leerlingen vandaag.

Het respect, de positieve benadering en de veiligheid die kinderen hier voelen wil ik in mijn klas ook graag nog meer zien. Dit vereist voor mij als leerkracht wel dat ik kritisch ga kijken naar mijn eigen leerkrachtvaardigheden. Er is genoeg wat ik kan veranderen in mijn klas. Toch wil ik beginnen met kleine stappen die misschien toch groot gevolgen kunnen. Die ervoor kunnen zorgen dat er in de klas op een fijne wijze gewerkt kan worden.

Hiervoor is het van belang veel vragen te stellen aan de kinderen. Vragen wat hen bezig houdt, wat zij willen leren en wat zij van school verwachten. Hierdoor krijg ik een goed beeld van het kind. Ik weet waar ik op moet letten. Ik weet wat een kind nodig heeft. Ieder kind is anders en ieder kind vraagt om een andere benadering. Wel moet ieder kind zich fijn voelen wanneer hij of zij op school is. Alles wat een kind doet heeft een reden. Positief blijven geeft het kind vertrouwen.

De komende twee dagen hoop ik nog meer manieren te zien hoe ik het respect en veiligheid voor kinderen kan vergroten.

Een gedachte over “Terug naar mijn klas

  1. Wat mooi zeg dat je op je eigen leerkrachtvaardigheden wil investeren, ervaart dat dat nodig is/blijft. Kinderen zullen genieten van jouw vragen! En zie wat je nodig hebt om die eerste stappen te maken die idd niet groot hoeven te zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.