Let’s celebrate what we have learned!

Zoveel inspiratie, zoveel indrukken, zoveel….. We zijn met een fantastische groep mensen deze reis aan het maken en samen hebben we vele gesprekken over de dingen die we zien, wat we voelen en wat dit voor ons betekent. Reflectie…

Die vragen zijn ook in mijn eerdere blogs naar voren gekomen. Meer en meer zie ik dit terug. Meer en meer ervaar ik het belang. Meer en meer begin ik het zelf ook toe te passen in de manieren waarop ik denk en hoe we onderling in gesprek zijn.

Vandaag waren we te gast op de Mission Hill School in Boston. In een gesprek aan het begin van de ochtend wordt de visie van de school duidelijk. ‘We learn how to be good people’. De passie en het enthousiasme is tot in elke vezel van de school te voelen. Het is geweldig hoe alle betrokkenen op school spreken over hun onderwijs. ‘Be kind, work hard’. Deze regel hangt in iedere klas en alle situaties die zich voorvallen worden hieraan gekoppeld. 

In de eerste klas waar ik vandaag ben, zijn de kinderen bezig met het maken van uitnodigingen. Volgende week is er een ‘curriculum breakfast’ waar ouders bij uitgenodigd zijn. Wanneer ik vraag aan de kinderen waarom dit zo belangrijk voor ze is, zijn ze hier heel duidelijk in: ‘To celebrate our work! We’ve worked hard and we are proud!’ Wauw… De kinderen kiezen werkstukken uit die ze willen laten zien. Hierbij schrijven ze brieven. Wat hebben ze gedaan, wat voelde ze hierbij en qwaar zijn ze tegen aan gelopen.

Reflectie. Eerder beschreef ik al de vragen die kinderen leren stellen en beantwoorden. Ook vandaag zie ik het weer overal terug. Dit wordt toegepast op alles: tijdens hun evaluatie op projecttime, bij de keuze van activiteiten, bij het oplossen van conflicten, bij de lessen reading. Leerkrachten nemen de kansen en creëren daaromheen in situatie waarin de kinderen kunnen leren. Overal op de muren staan enthousiaste platen die de kinderen hierbij kunnen helpen. Reflectie: a lesson for life!

2 gedachten over “Let’s celebrate what we have learned!

  1. Reflectie, reflectie, reflectie…a lesson for life… mooi om elkaar daarbij te kunnen helpen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.