See, think and wonder

Bezoek aan Mission Hill school in Boston.

Na de bezoeken aan de CES scholen in New York zit mijn hoofd vol , heel vol met indrukken en nieuwe inzichten en ideeen. Het duurt even voordat ik al die indrukken en ontstane gedachten een plek kan geven. De bezoeken zijn inspirerend en brengen nieuwe inzichten die ik graag wil  gaan delen met collega’s. Ik wil het met hen graag gaan hebben over de factor sfeer en relatie. Ik heb inzichten en veel voorbeelden gezien over hoe je kunt werken aan autonomie verlenen. Zorgen dat kinderen hun eigen ontwikkeling ter hand nemen. Ik ben geraakt en erg onder de indruk hoe kinderen als gelijke worden gezien en hoe alle CES scholen een sfeer van rust en harmonie met elkaar weten te maken en door de positieve houding van leerkrachten naar kinderen en naar elkaar. De altijd aanwezige helpende hand en het tijd nemen nemen voor elkaar. Iets wat ik me heb voorgenomen veel meer aandacht aan te geven. Elkaar zien en gezien worden is de basis die nodig is om je te kunnen ontwikkelen. Een basisbehoefte van ieder mens.

Tijdens het kringgesprek met de directeur vertelde zij ook dat ze ervoor zorgt dat ze leerkrachten laat merken dat ze hun werk erg waardeerd. Ze deelt dank je wel post-iT briefjes uit. De wijze waarop ze hier over sprak was er een van echtheid.Van leerkrachten hoor je dit ook terug. De directeur stelt zich op tussen de leerkrachten en als een echte community worden besluiten genomen. Iedereen is op de hoogte van wat er op school gebeurt en hebben daar zelf ook de hand in.Wat mooi is om te zien dat de directeur ook altijd zichtbaar aanwezig is. Ze heeft haar werkplek in de midden van d e school.

Door gesprekken maar ook door gewoon rond te kijken zie je dat de school door iedereen gedragen wordt . Overal wordt uitgestraald: Be kind and work hard.

Een manager van het Boston kinderziekenhuis was aanwezig en was op werkbezoek. Hij geeft leiding aan 1300 mensen. Hij vertelde het verhaal hoe zij met zijn allen dagelijks vechten voor het leven van kinderen. Till Evert Child is Well. Hoe mooi is dat, dat je ook als kok of parkeerwachter en dokter samenwerkt en vecht  voor de gezondheid van kinderen.

De link naar wat wij moeten doen op school is snel gelegd. Wij zijn verantwoordelijk voor elk kind op onze school. Vandaag kreeg de uitspraak: Be kind and work hard betekenis voor mij, Till Every Child is Well.

4 gedachten over “See, think and wonder

  1. Wat is het toch mooi hoe de leraar – kind relatie ook het leiderschap van jou inspireert. Dat samen verbonden zijn op dezelfde missie oh zo krachtig.

  2. Dag beste reizigers,
    Ik heb deze week dagelijks jullie enthousiaste verhalen / blogs met interesse gelezen. Het riep allemaal veel herinnering en herkenning op aan onze eerste ces-reis in 2012.
    Die toch aanzienlijk minder intensief was, maar zeker zoveel impact had op het reisgezelschap van toen. Herkenning in wat allemaal kan in onderwijs als dat gebouwd is op relatie, op vertrouwen in de competentie van het kind en het erkennen van ieders autonomie. Daarbij niet vergetend de vreselijk belangrijke rol van eenieder als leraar, opvoeder, begeleider, coach of welke naam je ook geeft aan jouw invloedrijke rol. Het zit er voor jullie bijna op. Volgeladen met impressies en zeker ook met heel veel goede voornemens, wens ik jullie toe dat je veel daarvan vast kunt houden en toe gaat passen, met vallen en opstaan, in jouw realiteit van iedere dag. Goede reis terug. Groet, Jan

  3. Mooi beschreven Paul! En waardevolle dingen waar je mee aan de slag gaat, voor de school, maar vooral voor jezelf.

  4. Bedankt Paul voor de mooie inzichten die je met ons deelde. Je hebt mij geïnspireerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.