Betrokkenheid en eigenaarschap

 

Toen ik aan het eind van de laatste vakantieweek op school een rondje maakte om te kijken of alle lokalen weer netjes, mooi en efficiënt waren ingericht, zag ik in vier van de vijf lokalen, dat dit helemaal het geval was. In één lokaal stonden op de vrijdag voor de eerste schooldag echter nog geen tafels en stoelen. Dat vond ik vreemd, want de collega’s van de betreffende groep waren al wel enkele dagen op school geweest. Wat was hier aan de hand? Het bleek, dat mijn collega’s hadden besloten, om de inrichting van de klas op de eerste schooldag samen met de kinderen te gaan bedenken. Dit hadden ze niet zomaar bedacht, maar was een suggestie van een onderzoeker van het Centrum voor Ervarings Gericht Onderwijs (CEGO), onderdeel van de Universiteit van Leuven, die bij ons op school een betrokkenheidsonderzoek heeft uitgevoerd. Het gezamenlijk inrichten van de leeromgeving, zou leiden tot een veel grotere betrokkenheid van de kinderen in de les. Op maandag, de eerste lesdag, hebben de kinderen in gezamenlijk overleg voorwaarden opgesteld en hún klas naar hun eigen wensen ingericht. Een prachtig proces!

Op OBS Uilenspiegel zijn motivatie, betrokkenheid en eigenaarschap belangrijke begrippen. We gaan ervan uit, dat intrinsieke motivatie leidt tot een grotere betrokkenheid van kinderen. Als kinderen gemotiveerd en betrokken zijn, komen zij veel gemakkelijker tot leren. Als je ze dan ook nog verantwoordelijkheid geeft over hun eigen leerproces of, zoals in dit geval, inrichting van hun leeromgeving, zit het met die betrokkenheid en het ontstaan van eigenaarschap wel goed.

Als leidinggevende ben ik op zoek naar manieren om eigenaarschap zoals in het voorbeeld hierboven te vertalen naar het niveau van de leerkracht. Hoe kan ik leerkrachten hierin faciliteren en inhoudelijk ondersteunen? En hoe kan ik leerkrachten ondersteunen die het moeilijk vinden om eigenaarschap op te pakken of eigenaarschap aan hun leerlingen te geven? Ik ben heel nieuwsgierig of ik op de CES scholen antwoorden kan vinden op de bovenstaande vragen.

2 gedachten over “Betrokkenheid en eigenaarschap

  1. Beste Erny,

    Goede vragen aan jezelf, ik ben benieuwd wat je hiervan in Amerika gaat zien. Wat een ruimte krijgt je team om inhoudelijke keuzes te maken! In het team gaan jullie ervan uit, dat intrinsieke motivatie leidt tot een grotere betrokkenheid van kinderen. Hoe geef jij ruimte aan de intrinsieke motivatie van je leerkrachten? Welke spreekwoordelijke leeromgeving kunnen je leerkrachten zelf inrichten? Hoe zie jij of de leerkrachten betrokken zijn?

  2. Precies Erny, dat begint dus soms dus wellicht het meest krachtig bij het NIET organiseren. Niet zorgen voor ( in de zin van regelen voor de ander, ontzorgen) maar juist starten met de vraag, met de focus en dan durven zien wat er gebeurt. samen elkaar veel valer de vraag stellen: wat heb jij nu eigenlijk nodig om te leren (in de breedste betekenis)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.