Hoe mediawijs is Enzo Knol?

Al een tijdje probeer ik voor mezelf concreet te maken wat ik wil leren op onze studiereis naar de CES scholen in de Verenigde Staten.

Ik ben vanuit mijn functie natuurlijk erg geïnteresseerd in ICT vaardigheden van kinderen. Op diverse ouderavonden en teambijeenkomsten rondom ‘mediawijsheid’ roep ik dat kinderen voorbereid moeten worden op hun toekomst in de digitale wereld. Over 20 jaar bestaat de helft van de huidige banen niet meer, blijkt uit onderzoek, vertel ik dan. En dit onderzoek van de University of Oxford is alweer bijna 4 jaar oud!

Ondanks dat onze scholen erg goed uitgerust zijn met hardware, vind ik dat de zogenaamde 21e -eeuwse vaardigheden nog een ondergeschoven kindje zijn. En dan gaat het niet zozeer om digitale geletterdheid of de ICT-basisvaardigheden. Het bedienen van een computer of tablet is geen probleem, daar komen de leerlingen wel uit. Maar als het gaat om informatievaardigheden, Computational Thinking, (digitaal) communiceren en samenwerken dan zijn dat vaardigheden die veel minder aan bod komen in ons onderwijs.

Is dat eigenlijk wel structureel nodig?

Zou het zo zijn dat de leerlingen dit op een latere leeftijd veel sneller oppikken? Hoe hebben de (soms zeer) jonge digitale ondernemers van tegenwoordig deze vaardigheden geleerd? Je hebt de 21e eeuwse vaardigheden heel hard nodig om een goedlopende Vlog op te zetten met duizenden volgers.  Met andere woorden; is er op de basisschool van Enzo Knol 10 jaar geleden meer aandacht geschonken aan mediawijsheid en ICT -vaardigheden dan op andere basisscholen?  

Ik ben erg benieuwd hoe onze collega’s in de Verenigde Staten hiertegen aan kijken. Ik heb begrepen dat er eigenlijk nauwelijks digitaal gewerkt wordt. Is dat een bewuste keuze? Of worden er afwegingen gemaakt? Wat wordt van ouders verwacht? Kun je het gros van de vaardigheden ook offline leren? 

Dat zijn vragen waar ik graag van gedachte over wil wisselen met onderwijsmensen in de USA.

21ste vaardigheden

3 gedachten over “Hoe mediawijs is Enzo Knol?

  1. Interessante casus, ik ben zeker benieuwd naar dit onderdeel! Ik vind dat de 21e eeuwse vaardigheden in het dagelijks onderwijs ingebakken zouden moeten zijn in taal, rekenen en niet erbij. En misschien zijn ze dit deels ook al wel, alleen zijn wij daar als volwassenen niet altijd op bedacht of op voorbereid.

    En ik hoop dat de doeken nu van het digibord (nota bene met een flap erop geplakt) af zijn en er wel meer digitaal gewerkt wordt binnen de scholen.

  2. Beste Erwin,

    Het blijft boeiend om na te denken over wat deze generatie in de toekomst nodig zal hebben. Helaas kunnen we de toekomst niet voorspellen en zullen we met de wetenschap van vandaag het onderwijs voor de toekomst vorm moeten geven. In Amerika zal je minder ICT in het onderwijs zien. Dat wil niet zeggen dat er niet gewerkt wordt aan 21ste century skills. Ik ben nieuwsgierig wat jou opvalt tijdens de reis. Ik vraag me af wat de snelle technologische ontwikkelingen voor jou en jouw vak betekenen. Goed om eens na te denken over de vraag wat jij nodig het om een kritische dialoog met scholen te kunnen voeren over de impact van technologie op het onderwijs en onze toekomst.

  3. Weet je, stiekempjes denk ik dat dit hét thema is waar de nodige collega’s USA kunnen leren van jou! Je zult daarin overigens ook grote verschillen zien tussen de scholen. Wat ik wel zeker weet is dat het gepersonaliseerd leren / werken (jeukwoord) een grote kern vormt van hun onderwijs en wat minder ICT dat dat zo goed kan bevoorwaarden. Maar zo weet jij ook dat het bij ‘ons’ wel eens andersom is. En dat is een mooi debat om ginds én hier te voeren!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.