Nog zoveel vragen…

Nog even en dan is het zo ver… Over ruim een maand gaan we dan eindelijk naar Amerika. Hopelijk is daarna mijn grote nieuwsgierigheid gekoesterd, zijn mijn vragen beantwoorden en voor mij nog veel belangrijker; kan/durf ik mijn manier van onderwijs geven dusdanig te veranderen!

Na het zien van alle veranderingen die inmiddels enkele bovenbouw leerkrachten hebben doorgevoerd, ben ik namelijk ontzettend nieuwsgierig geworden hoe ik dit in de onderbouw kan realiseren. Dit aangezien er naar mijn mening voornamelijk op het gebied van zelfstandigheid en zelfredzaamheid toch wel een groot verschil zit tussen een groep 8 leerling of een groep 3 leerling. Hoe ga ik dan al die veranderingen die mijn collega’s in de bovenbouw al hebben toegepast, doorzetten in de onderbouw? Hierbij heb ik het over het werken met flexibele werkplekken (zitzakken, een groot vloerkleed, statafels, een stilte ruimte en enkele tafels en stoelen). Het geven van een instructie zonder digibord, waarbij de leerlingen met zijn allen op het grote vloerkleed zitten/liggen en ook nog eens van elkaar af blijven, opletten en meedoen? Iets wat op dit moment met mijn groep 3 (ben ik bang) zou uitlopen op een fiasco.. Daarmee kom ik meteen bij het volgende; durven los laten! Waarbij en hoe kan ik ze eerder/sneller los laten? Dit aangezien ik sta voor eigenaarschap van leerlingen bij hun onderwijs en onderwijs op maat. Kortom, dus ook hoe ik kan al vanaf begin groep 3 meer differentiatie bieden? Dit aangezien ik merk dat ik ze momenteel nog zo bij het handje mee moet nemen. “Hoe moet ik werken in een schriftje, hoe kan ik begrijpen wat de bedoeling is van de opdracht, hoe moet ik mijn potlood vasthouden” etc. etc. etc. Logisch, maar dan kom ik toch weer even terug op het verschil in zelfstandigheid en zelfredzaamheid, wat mijn collega’s in de bovenbouw niet meer hoeven uit te leggen aan hun leerlingen. Al met al ben ik dus heel benieuwd hoe ik al die veranderingen, die zij inmiddels hebben doorgevoerd, kan toepassen in de onderbouw, hoe jong de kinderen ook zijn, zodat we over een aanzienlijke tijd als school één doorgaande lijn hebben, gebaseerd op de CES-principes.

Ik ben erg benieuwd, dus; America here I come!

2 gedachten over “Nog zoveel vragen…

  1. Beste Jolijn,

    Durven loslaten, vertrouwen op de zelfredzaamheid van kinderen, dat zijn mooie wensen. Je zult in Amerika zien dat ook hele jonge kinderen zelfstandig zijn. Je benoemt in je blog een aantal concrete zaken die je in Amerika inderdaad zult zien (flexibele werkplekken, instructie zittend op de grond). Belangrijk om bij het kijken steeds die vraag te stellen: Wat betekent dat voor mij en mijn handelen in de klas? Waar denk je dat het voor jou het meeste verandering zal vragen?

  2. ah! en nu ga ik hopen tot op het bot dat jij er achter komt dat er eigenlijk helemaal geen grote verschillen zijn tussen eigenaarschap in de boven- of onderbouw. Geen verschillen in wat de kern van zelfstandigheid vormt, geen verschillen in de wijze waarop je het kind, zijn regie meer kunt nemen als uitgangspunt van handelen van de professional, van jou dus. Nieuwsgierig naar je reflecties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.