Wat is echt belangrijk?

Ik probeer mezelf regelmatig dit soort vragen te stellen. Bijvoorbeeld wanneer ik merk dat ik me verlies in het snel willen afvinken van alles wat er op mijn to do-lijst staat, tijdens, maar ook na schooltijd. Wanneer ik snelwandelend door de school ga en wanneer ik eenmaal thuis in hetzelfde tempo mijn eten naar binnen werk. Waar ben ik nu eigenlijk mee bezig?? Wat is echt belangrijk?

Ik heb het gevoel dat er heel veel geëist wordt van zowel leerkrachten als leerlingen.  Daardoor wordt er oppervlakkig aan alle doelen gewerkt, maar gaan we niet echt de diepte in. Welke vaardigheden zijn echt belangrijk? Wat willen we kinderen leren waardoor ze zelf voldoening kunnen vinden in hun leven? Daarom ga ik me tijdens onze tijd in the USA verdiepen in het principe ‘Less is more, dept over coverage’

Ondanks mijn keuze voor het eerste principe kon ik het toch niet laten om er nog een te kiezen. (Al is twee principes al heel wat minder van de zeven die ik in eerste instantie had gekozen. Ik leer het al een beetje ;)) Als we het hebben over wat nu echt belangrijk is, zou ik zeggen: eigenheid. Het is voor mij niet altijd makkelijk om mijn eigenheid te laten zien. Ik kan me namelijk ook heel goed kan verplaatsen in het gezichtspunt van anderen. Ik ben daar veel mee bezig en in gegroeid. Ik zou kinderen willen leren dat het goed is zoals ze zijn, dat ze op hun eigen manier mogen denken en zich ontwikkelen. Vandaar mijn keuze voor het principe: ‘Personalization’

En verder wil ik me in the USA gaan verbazen, kritisch blijven kijken, me laten inspireren en natuurlijk genieten!

2 gedachten over “Wat is echt belangrijk?

  1. Beste Linde,

    Dat verbazen, inspiratie krijgen en genieten gaat zeker lukken in the USA! Er is genoeg te zien en te leren. Je hebt voor jezelf een mooie focus gelegd met de thema’s diepte en eigenheid. Wat heb jij voor jezelf nodig om diepte in leren te krijgen? Hoe ga je deze diepte in deze reis vinden of maken? En welke eigenheid wil je ons laten zien?

  2. Er wordt veel geëist schrijf je. Daar ligt cruciale kans om helemaal zelf focus te maken op wat jij verlangt voor de kinderen in je groep, voor jezelf als professional in je team. Zodat het niet eisen van de ander is wat jouw praktijk bepaalt, maar zodat jouw verlangen hetgeen is / wordt / blijft wat je ‘eist’….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.