Het aftellen in begonnen..

Waarom wilde ik ook al weer zo graag naar The Essential Schools in New York en Boston? Hoe kan deze ervaring zorgen voor een verschil? Wat wil ik daar gaan halen en wat neem ik mee terug? Hoe ga ik dit vertalen binnen onze school/klas? Wat heb ik daarvoor nodig? Allerlei vragen die door mijn hoofd gaan tijdens de voorbereidingen van de reis. Gedurende het visietraject op onze school ben ik me steeds bewuster geworden van de Golden Circle. Keer op keer vraag ik me af WAAROM? Pas als ik antwoord kan geven op die vraag, kan ik verder kijken naar een vervolgstap..HOE? Mezelf richten op het proces en betreft de handelingen die ik heb verricht om te het `waarom` te kunnen realiseren.
In oktober start ik met de opleiding tot Schoolcoach. Mijn doel: `Iemands gehele potentieel aan mogelijkheden aanboren en laten vrijkomen om tot maximale prestaties te komen’. Om dit te kunnen bereiken zal ik vertrouwen moeten hebben EN dit vertrouwen ook toelaten, om vervolgens dingen los te kunnen laten… en dat is nu net iets wat ik nog best lastig vind.

Mijn leervraag:
Op het proces gaan zitten, betekent ook dingen loslaten. Welke vragen stel ik op welke momenten, om de kinderen verder te helpen bij hun ontwikkelingsproces? Welke vaardigheden heb ik nodig om dit proces te kunnen coachen en om los te kunnen laten?

3 gedachten over “Het aftellen in begonnen..

 1. Beste Marije,

  Fijn dat jij in Amerika focus gaat leggen op de manier waarop feedback wordt gegeven op het leerproces. Daar zal je zeker mooie voorbeelden van zien. Je hebt een mooi doel voor je opleiding tot schoolcoach. Dat geeft natuurlijk de vraag: Wat heb jij nodig om tot maximale prestaties te komen? Wat heb jij nodig om vanuit vertrouwen en loslaten te werken?

 2. Om tot maximale prestaties te komen heb ik o.a. vertrouwen, succeservaringen, uitdaging & feedback nodig. Het kunnen loslaten… ik kwam daarover enkele uitspraken tegen die me wel aan het denken zetten;
  Loslaten betekent niet, je niet meer betrokken voelen.
  Maar ik kan het niet voor een ander doen.
  Loslaten is, niet een ander wat toestaan.
  Maar hem laten leren door ervaren.
  Loslaten is, machteloos toegeven.
  Want het resultaat is niet van mij afhankelijk.
  Loslaten betekent: niet meer vasthouden.
  Maar steunen.
  Loslaten is, niet oordelen.
  Maar anderen de kans geven zichzelf te zijn.
  Loslaten betekent niet meer alles willen regelen.
  Maar anderen de kans geven de werkelijkheid onder ogen te zien.
  Loslaten is niet alles naar mijn hand zetten.
  Maar elke dag nemen zoals die komt en daar plezier in hebben.

  Ik doe mijn best!

 3. hoe jouw ervaring daar het verschil kan maken? Door jezelf te midden van al die krachtige professionals waarmee je op reis gaat én die je daar gaat ontmoeten gewoon te beloven dat je iets voortaan altijd zult doen of voor altijd zult laten. Dat hoeft maar iets kleins te zijn, als motor van opnieuw bepalen je totale professioneel handelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.