dag van de leraar

Terwijl veel onderwijzend personeel staakt in Den Haag vandaag werk ik aan het verlagen van mijn persoonlijke werkdruk. Mijn eerste blog starten en daar gewoon wat tijd voor maken.

Hoe ga ik de USA reis tegemoet, wat ga ik halen?

Allereerst is het een ontzettende verrijking om andere scholen te kunnen bezoeken, en dan ook nog in USA!

Mijn persoonlijke waarden zijn van betekenis zijn, verbinden en plezier hebben. Zou geweldig zijn als ik ze allemaal kan ervaren deze reis.

Van betekenis zijn door CES principes te vertalen naar onze huidige schoolontwikkeling. Verbinden door met een groep collega’s te gaan en dit avontuur samen te beleven en als dat ook nog met wat plezier kan samengaan ben ik happy.

Dit schooljaar zetten we de schoolontwikkeling voort. Na focus op dim en activerende werkvormen en technieken gaan we verder met het vergroten van eigenaarschap. Van onszelf en van de kinderen.

Vorig jaar zijn er experimenten in de klas uitgevoerd door te starten met werken met eigen doelen van de kinderen. We zien good practise en willen dit graag met team schoolbreed dragen. Suze Emonds spreekt met ons team over de leerkracht vol vertrouwen. Het inspireert.

Onlangs heb ik me verdiept in ‘Leren zichtbaar maken’ (Shirley Clarke). Ook dit sluit aan en inspireert: werken aan een leercultuur, kinderen betrekken bij de doelen, bij het lesgeven, feedbackgesprekken, ga zo maar door. Mondjesmaat deel ik dit met collega’s en we gaan als een speer. Ik hoop dat mijn ervaring in USA aansluit bij onze groei. Ben nieuwsgierig naar de gesprekken tussen leerkrachten en kinderen, de vragen die gesteld worden, hoe eigenaarschap binnen deze scholen wordt gevoed. En zoveel meer eigenlijk, maar ja, less is more 🙂

3 gedachten over “dag van de leraar

  1. Beste Marly,

    Je kernwaarden van betekenis zijn, verbinden en plezier zullen zeker goed van pas komen in Amerika. Samen leren betekent ook samen plezier maken! Mooi om te zien hoe je een verbinding maakt tussen deze reis en de ontwikkeling van de school. Op de thema’s ‘leerkracht vol vertrouwen’ en ‘leren zichtbaar maken’ is tijdens de reis genoeg te zien. Als je terugkijkt naar voorgaande jaren zijn er in de blog heel wat voorbeelden te zien van leren zichtbaar maken. Welke leervragen maak je voor jezelf? Vanuit jouw rol als managementteamlid en Intern Begeleider zouden voor jou de volgende vragen aansluiten bij de ontwikkeling van de school:
    Wanneer ben ik leidinggevende / intern begeleider vol vertrouwen? Wat heb ik daar voor nodig? Hoe maak ik mijn eigen leren zichtbaar? Hoe maak ik het leren van het team / de school zichtbaar? Ik ben benieuwd met welke leervragen je uiteindelijk op pad gaat…

  2. Hallo Sandra,
    ja, mijn leervragen zijn ook vanuit perspectief van leidinggevende: hoe kan ik ondersteunen, bijdragen aan ontwikkeling. Jouw toevoeging op mijn leervragen neem ik mee: hoe kan ik leren van team en mezelf zichtbaar maken? Hoe doen CES scholen dat? Ik verheug me.

  3. Wellicht is nog wel het meest spannende dat het de ander (het kind, de collega) eigenaarschap gunnen, begint bij het loslaten van waar je zelf voor staat…. Cruciaal is het stellen van die goede vragen en dat is waar ik keer op keer zo van indruk was ginds. Hoop dat jij dat ook zo gaat ervaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.