Waarom? 

“Waarom?” is zijn eerste antwoord op dit moment en ook het tweede en de derde. Hij wil alles weten en is niet snel tevreden. Mijn 3,10 jarige zoon drukt zijn neus bijna tegen de klikprothese van de mevrouw. Hij zit geknield naast haar en bekijkt haar ‘robotbeen’ aandachtig. De mevrouw vindt het geweldig. “Kinderen vinden alles interessant, niets te gek en durven vragen te stellen. Fantastisch!” Met veel geduld laat deze dame hem staren, voelen en beantwoordt ze alle waarom- vragen van mijn zoon en ook die van duizenden anderen tijdens de Dag van de wetenschap in het Radboudumc. 

Wat een mooi leermoment was dit. Mijn kinderen hebben veel geleerd op deze dag en ik ook. De stands waren uitnodigend en boden de prikkels, de interesse kwam vanzelf. 

Voor mij moet lesstof betekenis hebben en verklaarbaar zijn, vandaar mijn beta- pakket op de havo destijds. Niks zomaar aannemen of uit je hoofd leren maar liever in een context plaatsen. Dat leert fijn en dat onthoud ik. 

Waarom – vragen heb ik veel gesteld en meestal werden deze naar verwachting beantwoord. Ik benader mijn leerlingen ook op deze manier en ze lijken er baat bij te hebben. Leren moet leuk zijn en leuk blijven. Er valt nog zoveel te ontdekken! 

5 gedachten over “Waarom? 

  1. Beste Anne,

    In de blogs die je hebt gemaakt sta je veel stil bij de vragen van kinderen. Waarom? Wat wil ik leren? Leren start bij nieuwsgierigheid. Lukt het je om ook de vertaling naar jezelf te maken? Wat prikkelt jou als je denkt aan het komende bezoek aan de scholen in Amerika? Wat wil jij leren? Wanneer is de reis geslaagd (welke doelen stel je jezelf)?

  2. Dé vraag van het kind als de start van onderwijs. Je gaat het zien! Hoop enorm dat het je inspireert voor je eigen praktijk natuurlijk. #goedevragenstelleneenvakapart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.