Castle bridge

Ik voel me welkom. Alle kinderen van de school zingen samen een half uur community singers als opening van de week en vertrekken dan ook al zingend maar rustig naar het klaslokaal. De sfeer is gemoedelijk.

We lopen naar boven naar de klaslokalen. Alle deuren staan open en we zijn vrij om te kijken waar we willen. 

 

In een klaslokaal zie ik 15 stoelen en 25 kinderen. De kinderen verwerken de instructie Spaans en rekenen aan een tafel, zittend aan een krukje of liggend op de grond. Ze zoeken een plekje op waar zij willen leren. Flexibele werkplekken. Dit neem ik mee naar Nederland: leren waar je zelf het liefst wilt leren.

 

Ik ga kijken in de bovenbouw bij projecttime en ik herken deze vorm van onderwijs zoals wij bij ons op school werken met IPC. 

Terwijl de kinderen aan het werk zijn vraag ik wat zij aan het maken zijn. Het wordt een poppenhuis. Als ik vraag waarom zij dit maken, kunnen zij mij hierop geen antwoord geven. Wat is het doel van de activiteit? Wat zijn ze aan het leren? Ik mis deze inzichten en hieruit maak ik op dat het benoemen van het doel heel belangrijk is om te komen tot zelfreflectie en leren. img_7879.jpg

5 gedachten over “Castle bridge

  1. Beste Linde,

    Wat mooi dat je direct een vertaling maakt naar Nederland. Eigen werkplekken, leren op een plek waar jij het beste kan leren… mooi! Je bent ook kritisch over wat je gezien hebt en vraagt je af: is het voldoende doelgericht? kan je leren zonder het doel helder te hebben?
    Misschien een mooie vraag om aan jezelf te stellen. Wat heb jij nodig om tot leren te komen? Wat heb jij nodig om tot een effectieve reflectie op dit leren te komen?

  2. Mooi Linde! Leuk om te zien dat ze in Amerika ook (soort van) IPC-en 😉 en goed dat je op de doelen let haha. Ik kijk uit naar je volgende blog! xxx

  3. Mooi Linde dat je vanuit onze IPC gedachte naar het leren kijkt! Geniet maar van alle indrukken. Goed toch, dat je ervaart dat wij het werken met doelen al heel goed doen! Veel plezier daar! Astrid

  4. Je bent steeds op zoek naar nieuwe inzichten. Ik lees je tweets en jouw blog met vragen en de mooie vertaling naar je eigen plek. Fijn dat je open in deze inspiratie staat én kritische vragen blijft stellen.

  5. Hoe anders kijk je al naar het onderwijs dankzij IPC?! Wat fijn om te zien. En die flexibele werkplekken, zeker iets waar we aan kunnen werken. Maar zou dat niet ergens samen met ‘eigenaarschap’ moeten gaan… ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.