De eerste indrukken; Castle Bridge

Vandaag was het dan eindelijk zo ver! Het eerste schoolbezoek bij de Castle Bridge school!

 

Na registratie mochten we gelijk deelnemen aan een half uur durende community sing. Dit wordt iedere maandagochtend gedaan in het teken van verbondenheid. Alle leerlingen, leerkrachten en ouders die aanwezig kunnen/willen zijn, zingen gezamenlijk Engelstalige en Spaanstalige liederen. Dit aangezien een groot deel van de populatie van de school Spaanstalig wordt opgevoed en de school om deze reden ook tweetalig onderwijs aanbied. Soms voor de middag de ene taal, na de middag de andere, soms een hele dag de ene taal en de volgende dag de andere taal. Bij binnenkomst wordt op de deur al aangegeven d.m.v. welke taal ze gaan communiceren.

 

Na een korte rondleiding, was het eindelijk zo ver voor de klasbezoeken. Vol nieuwsgierigheid ben ik vooral de onderbouw en middenbouw groepen in gegaan, benieuwd naar wat ik allemaal zou gaan zien! Wat me gelijk opviel is dat in alle klassen gewerkt wordt met hoeken, er bijna alleen maar open kasten zijn en er erg veel los materiaal is. Ook zijn dieren en dierlijke materialen veel aanwezig in de groepen. Daarnaast viel het me op dat er bijna geen schriften aanwezig zijn. De leerlingen maken de verwerking op een werkblad wat vervolgens in een persoonlijke map gaat, die aan het einde van het jaar mee naar huis mag (een soort portfolio dus).

 

Gedurende de instructies zaten alle leerlingen op de grond, bankjes of aangeschoven stoelen in één hoek. D.m.v. een whiteboard en heel veel non-verbale communicatie en verbeelding legden de leerkrachten de materie uit. Hier kon ik mezelf wel in herkennen. Een digibord is in vele lokalen niet eens aanwezig. N.a.v. een gesprek met een van de leerkrachten bleek dat het team van de school hier bewust zo min mogelijk mee werkt, aangezien de leerlingen al genoeg met ICT middelen in aanmerkingen komen buiten school. In plaats daarvan maken zij veel gebruik van kunst en muziek die zorgen voor verbinding met elkaar en verbinding van de vakgebieden.

Verder viel het me op dat tijdens de instructies de leerlingen actief betrokken werden d.m.v. wisbordjes. Dit was leuk om te zien, aangezien dit precies is wat wij op de Teugelaar ook doen, maar dan vanuit het EDI!

 

Wat me opviel bij de reken- en taalles was dat het niveau (voor de leeftijdsgroep) vrij laag lag in vergelijking met onze kerndoelen voor dezelfde leerjaren. Tevens werden de doelen ook niet benoemd en waren ze niet zichtbaar aanwezig. Hierdoor heb ik me diverse keren afgevraagd waarom de leerlingen de betreffende activiteit gingen doen. De leerlingen gaven in gesprek ook een aantal keer aan ‘because the teacher said that’. Dit heb ik persoonlijk als een gemis ervaren! Ook de ‘project-time’ vond ik van laag niveau voor de leeftijdsgroepen. ‘Project-time’ zijn keuze activiteiten, die ze minimaal 1 keer per dag 45 minuten doen. Dit om het ontdekkend leren te stimuleren. In het project-time zag ik mijn dagelijks 15 minuten inloop erg terug, met als enige verschil dat ik het niveau van de activiteiten hoger leg, waardoor er naar mijn mening ook meer uitdaging is.

Bij de project-time mochten de leerlingen een activiteit kiezen als hun naam getrokken werd. Ook dit zie ik op de Teugelaar in alle groepen al terug d.m.v. het EDI waarmee we werken en de ‘beurtenbak-stokjes’ die hierbij horen. Dit was dus ook een leuke herkenning!

 

De dag werd afgesloten met de leerlingen d.m.v. reflecterende vragen in de zin van ‘wat vond je leuk vandaag’, ‘wat heb je geleerd vandaag’ en ‘waar ben je vandaag niet aan toe gekomen en wil je morgen meer tijd voor’. Dit vond ik mooi om te zien en tevens inspirerend, aangezien ik iedere dag wel reflecteer met mijn leerlingen over het verloop van de dag en met welk gevoel ze naar huis gaan, maar door de ervaring van vandaag heb ik reflectievragen aangereikt gekregen om ook vanuit andere perspectieven met ze te reflecteren. Dit zie ik als iets waardevols dat ik zeker mee ga nemen!

Kortom, deze dag heb ik vooral heel veel indrukken opgedaan! Eyeopeners, maar ook een aantal momenten van herkenning!

 

Even kort samengevat;

De inspiraties die ik vandaag o.a. heb opgedaan zijn:

 • Kunst en muziek gebruiken als middel om tot verbinding met elkaar te komen en vakgebieden met elkaar te laten verbinden / integreren.
 • Leerlingen laten presenteren over wat ze hebben geleerd / gedaan tijdens de verwerking en hoe ze dat proces hebben doorlopen.
 • Leerkrachten die zich kwetsbaar opstellen (“dit is mijn fout; hier zijn jullie als leerlingen niet verantwoordelijk voor. Ik zorg dat het opgelost word.”).
 • Flexibele werkplekken en een activerende instructie gezamenlijk op de grond met wisbordjes.

Hetgeen wat ik me o.a. nog afvraag en wat ik de komende dagen beter wil bekijken;

 • Hoe wordt differentiatie ingezet? Verrijking, maar ook verlengde instructie. Dit zag ik vandaag niet terug.
 • Hoe zorgen ze voor meer diepgang en uitdaging in de activiteiten en met welk doel doen ze bepaalde activiteiten? Ook dit heb ik vandaag helaas nog niet ontdekt.
 • Hoe wordt het onderwijs in Amerika gefinancierd, als het mogelijk is dat in iedere groep van +/- 14 leerlingen 2 leerkrachten en 1 onderwijsassistent fulltime aanwezig zijn en er voor kunst en muziek aparte vakleerkrachten zijn?
 • Worden er vanuit de overheid geen specifieke kerndoelen per leerjaar gesteld? En zo wel, hoe toetsen zij of deze behaald worden?

2 gedachten over “De eerste indrukken; Castle Bridge

 1. Beste Jolijn,
  Je hebt mooie onderzoeksvragen voor het schoolbezoek van vandaag. Kijk of je vandaag ook kan komen tot een aantal persoonlijke onderzoeksvragen. Welke vragen wil jij jezelf als leerkracht stellen?

 2. Dag Jolijn, fijn je blog te lezen, prikkelende vervolgvragen. Tip > differentiatie > ga heel veel kijken naar wellicht veel meer impliciete differentiatie er is ipv in ‘georganiseerde’ didactische vormen. Geniet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.