De eerste indrukken

Na een dag heerlijk gefietst te hebben door New York en op de 102e verdieping van ‘One world observatory’ gestaan te hebben, was dan vandaag ‘de eerste werkdag’, een bezoek aan de Castle Bridge school. De dag/ week startte met samenzang in de hal/eetzaal van de beide scholen gevestigd in dit gebouw. Een grote ruimte waarin gemakkelijk de ruim 200 kinderen en hun ouders samen kunnen komen om samen o.l.v. van de muziekdocent traditionele en rustige liederen te zingen. De Principle van de school begeleidde met haar gitaar en bracht de kinderen al rustig zingend na een half uur naar de uitgang van de hal. De kinderen vertrokken naar de derde verdieping van het gebouw en de Principle kwam terug om de ouders te informeren over een aantal actuele zaken.
Na een bevlogen uitleg van de verdere dag door José, medewerker van de school, vertrokken ook wij naar de 3e verdieping. Deze start van de dag maakte al duidelijk dat de populatie leerlingen zeer divers is en het personeel op een prettige, maar ook duidelijke manier met de kinderen omgaat.
De rustige atmosfeer en betrokkenheid van kinderen en leerkrachten was gedurende de gehele dag prettig om te ervaren en waar te nemen. Opvallend was het oude schoolgebouw en de drukke, soms zelfs rommelige lokalen. Daarnaast was het zeer verrassend en tevens verbazend om te zien dat in elke groep minimaal 4 volwassenen aanwezig waren: 2 bevoegde leraren, assistenten, studenten, ondersteuners. Volwassenen die op een heel natuurlijke manier met elkaar samenwerken en de kinderen onderwijzen, begeleiden en ondersteunen. Er is geen mogelijkheid geweest om met de Principle te spreken over deze, in onze ogen, ‘luxe’ bemensing van de groep. Reden om daar morgen tijdens ons bezoek aan de Neighborhood school navraag naar te doen. Waar ik morgen ook nog wel meer over te weten wil komen is de wijze waarop de kinderen b.v. tot lezen, spellen en rekenen komen, welke einddoelen nagestreefd worden en of ook op deze school diversiteit een belangrijk uitgangspunt is.
Zoals de kinderen begeleid werden door de medewerkers van de school, zo ook werden wij door hen ontvangen en te woord gestaan. Ik voelde geen enkele belemmering om de groepen te bezoeken en het gezamenlijk gesprek na schooltijd met het voltallige team was open en plezierig.
Kortom, vandaag ervaren dat er gewerkt wordt op basis van respect en vertrouwen en dat diversiteit wordt gewaardeerd (principes 9 en 10). Benieuwd wat de dag van morgen gaat brengen en of ik antwoord kan vinden op mijn ontstane vragen van vandaag.

3 gedachten over “De eerste indrukken

  1. Beste Kees,

    Wat mooi om te mogen ervaren wat een basis van respect en vertrouwen met je doet. Waarschijnlijk is er morgen tijd om de directeur van de school te spreken. Het is interessant om met deze directeur over de organisatie van het onderwijs te praten. Denk voor jezelf eens na waar je nog meer met deze directeur over zou willen praten. Welke vragen heb je bijvoorbeeld over sturing geven aan ontwikkeling van een school?

  2. Dag Henk, och nee Kees natuurlijk 🙂 Goed om verderop eens samen in te zoomen op ‘bemensing’ van de groepen. Keer op keer maakt het veel indruk blijkt ook nu weer uit de blogs. Zouden wij ons onderwijs anders kunnen organiseren ? Het zijn ook ‘ander type handen’ die participeren, en zoiets als dat alles in de groep wordt georganiseerd. Ben ook benieuwd hoe het (pedagogische) repertoire van leraren je raakt en wat dat voor ons gezamenlijk leiderschap kan betekenen. Geniet Kees!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.