De eerste school

Het eerste bezoek…

Wat heb ik veel gezien en gehoord vandaag. Mooie mensen en kinderen die hard met elkaar aan het werk zijn. Er is een sfeer van warmte, vertrouwen en veiligheid. De kinderen mogen zijn wie ze zijn.

Er wordt veel gedaan aan sociale emotionele ontwikkeling. In elke klas zijn de groepsafspraken duidelijk zichtbaar. In de kleutergroep werden ze op een leuke manier geëvalueerd. Heb je iemand gezien die vandaag iemand heeft geholpen. De kinderen dachten diep na en wisten mooie voorbeelden te geven. Wat goed dat kinderen al zo goed nadenken over complimenten voor elkaar. Het betreffende kind mocht een klein houten beertje in de kleur van de afspraak pakken en in een pot doen. Als de pot vol is mag de klas iets leuks doen, een feestje vieren.

Het werken lijkt best veel op ons werken. Werkjes worden besproken en de kinderen mogen kiezen. Ze maken een top drie zodat ze nog een idee hebben als de eerste voorkeur al bezet is. De kinderen werken een volle werktijd met het werk dat hebben gekozen. Ze kunnen niet klaar zijn. Als ze niet meer zo’n zin hebben komt een leerkracht met een kind of de kinderen praten. Op deze manier worden kinderen opnieuw gemotiveerd om verder te gaan. Kinderen gaan zich verdiepen doordat de juiste vragen gesteld worden. Dit is heel haalbaar in deze kleutergroepen omdat er 5 leerkrachten zijn op 24 kinderen.

Er is een bouwhoek in alle klassen die geweldig is. Grote blokken in alle maten met bijbehorende bouwplanken. Daar kunnen de kinderen dagen mee werken. Kiezen ze te vaak een zelfde werk, krijgen de kinderen een gesprek.

In 1 kleuterklas was een cavia die twee kinderen gingen verzorgen. Hok schoonmaken, eten geven (vers gesneden groente), vacht kammen. Gaaf kinderen en dieren in een klas.

Ik heb gevraagd hoe kinderen leren lezen. Dat gebeurt individueel. De kinderen schrijven een regel over iets dat ze beleefd hadden. Hier mochten ze een tekening bij maken. Letters worden wel aangeleerd in de kleutergroepen.

De lokalen zijn ook een beetje anders ingericht dan bij ons. De kring is minder centraal. Kinderen zitten meest op de grond. Alle muren zijn bruikbaar om werk op te hangen. Grote prikborden en white borden. Superhandig.

Tijdens het voorlezen van een groot prentenboek maakte de juf gebruik van kaartjes. Luisteren, kijken, op je billen zitten en vinger opsteken. Zo hoef je niet steeds pratend te corrigeren. Gewoon kaartje opsteken.

In gedachten m’n leervragen erbij gepakt:

Hoe kan ik met een individueel lesplan zorgen dat elk kind de kerndoelen behaald?

En

Hoe kom ik te weten hoe kinderen zich voelen, wat/hoe ze denken en wat ze willen leren? Hoe creëer ik betekenisvolle situaties voor de kinderen in mijn klas?

Een antwoord op mijn vragen heb ik nog niet. Wel heb ik veel inspiratie opgedaan.

 

3 gedachten over “De eerste school

  1. Beste Willeke,
    Mooi om te lezen dat je veel inspiratie hebt opgedaan. Zijn er dingen die je hebt gezien die je in je eigen klas zou willen gaan gebruiken?

  2. Wat een steengoede vraag van leraar om gewoon aan kinderen te vragen > heb je iemand gezien die een ander goed geholpen heeft. Zo benieuwd wat het wakker maakt in jou Willeke! Geniet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.