Een hechte gemeenschap

Vandaag hebben we Castle Bridge bezocht. Een tweetalige school in Harlem met een zeer diverse populatie. De start van de week op maandag ochtend is heel speciaal. Een half uur lang worden er Engelse en Spaanse liedjes gezongen. Wat saamhorigheid! Deze sfeer is de rest van de dag ook voelbaar. De school is een hechte gemeenschap. Ook de muziek en andere kunstvormen komen regelmatig terug deze dag.

Er zijn veel volwassen in een groep, meestal wel 3 of 4! Wat een luxe. Deze mensen zijn goed op elkaar ingespeeld, ze stralen rust uit.  Ze nemen ook alle tijd om op bepaalde onderwerpen in te gaan.

Wat ik ook heel goed vond ik dat het proces en de (sociale) vaardigheden die de ze kinderen willen leren centraal staan, i.p.v. het eindresultaat. Zij hebben dus geen eindeloze lijst met doelen, ze nemen maar zelden een toets af. Ze leren de kinderen wat ze echt belangrijk vinden! Daar kunnen we in Nederland nog iets van een leren.

Wat ik vandaag nog niet echt heb gezien is het onderdeel ‘personalization’. Daar wil ik morgen extra op gaan letten. Een mooie ervaring vandaag en ik ben heel benieuwd naar de volgende school!

2 gedachten over “Een hechte gemeenschap

  1. Beste Linde,
    De sfeer op deze school heeft op jou (en op je reisgenoten) indruk gemaakt. Hoe zou je deze sfeer in je eigen groep kunnen bereiken? Wat heb jij als leerkracht dan nodig?

  2. Ah zelden een toets afnemen #ikworderblijvan, zijn er toetsen die jij zou durven loslaten ? Veel van jullie schrijven over het aantal mensen in de groep. Zouden wij ons ook anders kunnen organiseren als daar wat jou betreft een kernpunt ligt ? Geniet Linde!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.