Een inspirerende dag!

Vandaag bezochten de Neighborhood School. Dit is een school die van pre-K tot 5th grade gaat, dat is van 3 tot 11 jaar. Na een korte introductie door de directrice, konden we een kijkje nemen in de klassen.

Het was interessant om te zien hoe de leerkrachten de kinderen coachten tijdens project-time. De kinderen gingen zelf aan het werk met een project, in dit geval een recept klaarmaken. Vandaag werd er tijd besteed aan het voorbereiden van dat recept. De leerkracht hielp daarbij door vooral vragen te stellen: hoeveel heb je nodig? Is dat genoeg voor iedereen? Hoeveel koekjes heb je dan? Hoe verdeel je dat over de kinderen. Ze kauwde niets voor, maar liet de kinderen het zelf uitrekenen en stelde indien nodig helpende vragen. En als de kinderen dan op ideeën kwamen over hoe het uit te rekenen, liet ze ze zien dat dit dus rekenen is. “Het zijn betekenisvolle getallen”, zei ze tegen de kinderen. “Dat is rekenen in het echte leven.”

Ik ben trots op ons onderwijs: wij hebben duidelijk naar welke doelen we toewerken met de kinderen en doen dat op gedifferentieerde wijze. Ook is er bij ons in de klassen veel rust tijdens het werken. Dat wil ik graag behouden en tegelijkertijd meer gaan coachen tijdens de wereld oriënterende vakken.

Ik mag niet vergeten dat helpen niet hetzelfde is als het aanreiken van kennis of het voordoen van dingen. Kinderen mogen eigenaar zijn van hun eigen leerproces.

Wat me bezig houdt is dat ik het belangrijk vind om bovenstaande toe te passen tijdens projecten, maar dat ik het ook belangrijk vind om bij de kernvakken goed te monitoren wat de leerdoelen zijn en daarnaartoe te werken. Hier viel me op dat dat ook redelijk klassikaal gedaan werd (bij rekenen) en dat er weinig gedifferentieerd werd.

 

4 gedachten over “Een inspirerende dag!

  1. Wat goed dat je trots bent op het onderwijs dat je zelf maakt. Het lijkt me een verschrikkelijk gevoel als je daar niet trots op zou kunnen zijn, Bij je laatste alinea vraag ik me af wie de leerdoelen voor de leerlingen bepaalt, doe jij dat, doen de leerlingen dat zelf, of is dat een samenspel tussen jou en de leerlingen?
    In je blog lees ik ook dat je meer wilt gaan coachen en tegelijkertijd de rust die er heerst in je groep wilt behouden. Is daar een spanningsveld voor jou, of kunnen die dingen ook samengaan?

  2. Beste Wanda,
    Je geeft aan dat je het gedifferentieerd werken aan doelen wil behouden. Daarnaast wil je meer gaan coachen. In je blog lijkt het een keuze… of werken aan doelen… of coachen. Is het mogelijk om het beiden te doen (én werken aan doelen én coachen). Wat vraagt dat van de kinderen? en wat heb jij als leerkracht nodig om te werken aan doelen en te coachen?

  3. Wat een boeiende ervaring! Leer ervan, geniet ervan en doe er straks je voordeel mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.