Neighborhood School

Wauw, aan het begin van de ochtend hebben de kinderen ons rond geleid. De kinderen zijn hier de experts. Zij zeggen letterlijk: ‘We try to get to know ourselfs’. Dit is waar het voor mij in het onderwijs allemaal om gaat. 
Ik wil dan ook graag antwoord op de vraag hoe ik meer een coachende dan lesgevende rol aan kan nemen. 

Wat me direct opvalt is dat er ook op deze school in kleine groepen les wordt gegeven met veel begeleiding. In dit geval 9 leerlingen en 2 leerkrachten. Er is een groepje met 4 leerlingen die cookies gaan bakken. De leerkracht geeft hen al vragend de opdracht en merkt dat leerlingen kennis tekort komen. Ze gebruikt het volgende hele uur om samen met de kinderen de opdracht visueel te maken. Alles wordt stap voor stap uitgelegd wat uiteindelijk leidt tot een rekenles i.p.v. het bakken van de cookies. Geweldig om te zien! Alles wordt visueel gemaakt voor en door de leerlingen, de leerkracht ondersteund waar nodig door door te vragen. 

Ik denk meteen, dit wil ik ook! Maar hoe ga ik dit in hemelsnaam ook zo aanpakken met maar liefst 30 leerlingen? Ik wil de leerlingen meer verdieping geven en meer tot leren kan laten komen. Maar ik heb naast die 4 leerlingen nog zoveel andere leerlingen in de klas… 

Het moet kunnen! Ik ga de kinderen en de methodes waar wij mee werken meer los laten. Ik wil om te starten twee keer per week een moment kiezen om in de les met een klein groepje te verdiepen. Ik wil dit gaan toepassen bij IPC wat mooi past binnen de assesmentgesprekken, maar ook zeker bij een basisvak zoals rekenen. Om dit te kunnen realiseren moet ik in ieder geval rekening houden met de leerlingen die niet in mijn groepje zitten op dat moment. Zij moeten zelfstandig kunnen leren leren.

Over het rekenonderwijs gesproken… Wat ik vandaag continu heb gezien is dat kinderen niet schrijven maar tekenen. De leerlingen snappen wat er met de som bedoeld wordt. Je ziet hoe belangrijk het tekenen voor de kinderen is om de som te begrijpen. Het wordt gekoppeld aan de realiteit. 

8 gedachten over “Neighborhood School

 1. Beste Linde,

  Je hebt vandaag voorbeelden gezien van verdiepen… door vragen te stellen worden leerlingen aan het denken gezet, door een som visueel te maken ziet het probleem er anders uit, door een opdracht te koppelen aan de realiteit krijgt de opdracht een andere lading. Op welke manier kan je verdiepen in jouw klas inzetten? Wat heb jij nodig om als leerkracht vaker de rol van coach te nemen?

 2. Mooi Linde, dat je je inspiratie omzet naar actie voor je eigen praktijk, ondanks dat je weet dat er in jouw context uitdagingen zijn die hier minder spelen (zoals bijvoorbeeld de grootte van de groep). Je bent concreet in je plan; een realistisch doel.
  Hoe ga je je kinderen begeleiden bij het zelfstandig leren leren, en wiens uitdaging is dat, de jouwe of die van de kinderen, of van jullie samen?
  IK wens je veel succes hiermee en veel plezier morgen als je we zelf gaan leren leren bij project time.

 3. Mooi Linde om het te verbinden met de IPC werkwijze en te denken in mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden! Geniet er nog van en gr. Peter

 4. “‘We try to get to know ourselfs’. Dit is waar het voor mij in het onderwijs allemaal om gaat. ” MOOI! En wíj willen de kinderen ook kennen, die relatie opbouwen, waar we het vaak over hebben in ons onderwijs.
  Dat tekenen in het onderwijs, daar heb je het met Marjorie ook over gehad. Het visualiseren en de kracht van tekeningen. Mooi dat je dit zo hebt gezien in de praktijk.
  Ben trots op je, Linde! Mooie blog! We gaan samen kijken hoe we het in de dagelijkse praktijk kunnen vormgeven.

  p.s: vink nog even John F. Kennedyschool aan als je de blog opslaat 😉

 5. Mooi geschreven! En dat tekenen bij rekenen… dat gaat goedkomen! We gaan er voor!!! 👍

 6. Nou, ik dacht meteen aan ons gesprek! Helemaal fijn dat ik dit hier heb gezien! Gaat goed komen!

 7. Ik weet dat jij een goed beeld hebt van je groep en dat je wel weet welke leerlingen er al richting de beheersingsfase gaan wat betreft het leren leren bij IPC. Alleen moeten zij zelf het leren nog kunnen benoemen, om nog bewuster te worden van hun eigen leerproces. Zo kun jij je met groepjes gaan verdiepen.
  En dat rekenen. Doet me meteen denken aan het handelingsmodel van rekenen… ‘Voorstellen – abstract.’ Dat worden voortaan extra teken-rekenlesjes 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.