De juf

Vandaag op The Neighborhood heb ik DE JUF ontmoet. Nadat ik de eerste dag in meerdere klassen heb gekeken, besloot ik ditmaal langer in een groep te blijven om meer diepgang te vinden. Ik ben specifiek op zoek naar de coachende leerkracht. Welke vragen stel je; hoe daag je kinderen uit; hoe creëer je actieve onderzoekers; hoe geef je kinderen de regie en blijf je zorgen voor een rijk leerproces? 

Na wat tips kwam ik in een bovenbouwgroep terecht. Ik ben getuige geweest van een rekenles waarin een juf samen met de kinderen terugkeek, samenvatte, uitdaagde en ze een vraagstuk gaf ter verwerking. Dit was DE JUF die mij inspireerde. Zij was de coach die ik graag als voorbeeld wilde zien. Zij stelde de juiste vragen, had alles onder controle, daagde uit en liet kinderen zichzelf zijn. De rust en het vertrouwen wat zij uitstraalde was warm en intens. De kinderen waren bezig en zij stimuleerde en begeleidde het proces. Op iedere vraag volgde een vraag terug die weer stof tot nadenken gaf. En ik? Ik zat erbij en keek ernaar. Deze ervaring neem ik mee. Het geeft me nog meer bewustwording van het stellen van de juiste vraag. Bij het afscheid kreeg ik van haar een knuffel. Ze is ook door mij geïnspireerd, gaf ze aan. Hoe mooi is dat! 

6 gedachten over “De juf

  1. Mooi Anne! Wat een boel indrukken en inspiratie en wat mooi dat je ruimte maakt om deze ervaringen ook te laten wortelen! Daar kan je zelf veel van leren en maak je straks jouw mini-studentjes ook sterk mee.

  2. De juf die je beschrijft is zonder twijfel een kanjer. Fijn dat je bij haar de inspiratie gevonden hebt waar je zo naar op zoek was. Je hebt kunnen zien wat ze deed en waarom. Het vervolg zou kunnen zijn dat je nadenkt over wat jij nodig hebt of concreet gaat goed om zelf ook gewoon DE JUF te zijn, straks terug in Nederland.

  3. Beste Anne,
    Mooi dat je een voorbeeld hebt gezien van coachen door de leerkracht. Wat van de aanpak van deze juf zou jij in Nederland willen toepassen?

  4. DE JUF zit ook in jou! Zoek je eigen weg en neem je inspiratie mee. JIj hebt het gezien, ervaren, gevoeld. Je kunt het zelf proberen in jou eigen groep. Dat kan en mag. En dan zie je groei, bij jouzelf en de leerlingen. Mooi inzicht Anne. .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.