Eerste indrukken

We hebben inmiddels twee scholen bezocht, Castle Bridge en de Neighborhoodschool. 

Twee dagen vol van indrukken, inspiratie, enthousiasme en het voortdurend in gesprek gaan over onderwijs (met Amerikaanse leerkrachten, ouders, kinderen, maar zeker ook met mijn Nederlandse collega’s) lig ik moe, maar voldaan in mijn bed.

Hoe mooi om te zien: 

Commitment to the entire school binnen de hele community. Ouders die bij de weekopening mee staan te zingen. Kinderen die vroeger naar school komen, omdat daar een gratis ontbijt op ze wacht. Ouders die het gesprek met ons aangaan om te vertellen wat ze van de school vinden. Rond worden geleid door de kinderen zelf. Wat een verbondenheid.

Less is more. Neem de tijd voor je lesstof. Het gaat om het proces, niet om het product. We zouden soms wel eens wat mogen onthaasten.

Student-as-worker, teacher-as-coach. Door middel van het stellen van vragen worden de kinderen uitgedaagd om tot meer diepgang en betekenis te komen. De leerling doet het zelf met een beetje ondersteuning van een stimulerende leraar. Maak ruimte voor reflectie!

A tone of decency en trust. Leraren laten vol positiviteit zien alle vertrouwen te hebben in hun leerlingen en dat wordt zeker niet beschaamd.

6 gedachten over “Eerste indrukken

 1. Joris,

  Wat een mooie observaties… onthaasten, vragen stellen en werken aan saamhorigheid. Ik ben benieuwd hoe je deze inzichten vertaalt naar jezelf. Wat heb jij nodig om meer tijd te ervaren? Welke vragen ga je stellen? Wat ga je doen om minder productgericht te worden?

 2. Ha die Joris! In de voorbereiding niets teveel gezegd hè? Ik herken zo wat je schrijft over voortdurend mooie gesprekken over mooi onderwijs! Ik wens jou en de groep nog meer inspirerende momenten deze week. Zeker en vast dat jullie die ook op Mission Hill en Parker High gaan ervaren.

  CU!
  Michael

 3. Wat een feest van herkenning om je blog te lezen! Ik ben benieuwd wat je nog meer gaat zien en ervaren op de scholen. En voor daarna….wat kan jij en wat kunnen wij als Molenveld met deze inzichten doen?

 4. Mooie vragen, Joris!
  Less is more…..daar kunnen we nog wel wat van leren denk ik….
  Ben benieuwd naar je verhalen volgende week!

 5. Tijd dus voor de vervolgstap de komende dagen. Wat ga jij nu doen met deze mooie inzichten? We spraken daar vandaag al even over in de bus. Niet kijken naar wat niet kan, maar wat kan er wel. Waar wil je mee beginnen, hoe ga je het aanpakken? je zit in de fase van denken naar doen. Vergeet niet dat je op je school een groepje van 6 CES-reizigers hebt die met je mee willen doen en denken. Zoek ze op, maak verbinding, dan ontstaan er mooie dingen!

  Vergeet ook niet je inzicht ten aanzien van de niet-oordelende leraar, ook die zijn de moeite waard om verder te verkennen en te gaan vertalen naar jouw dagelijks handelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.