Answers & Questions

Answers & Questions

Vandaag de derde school bezocht. Na twee scholen in New York, nu de eerste school in Boston. De Mission Hill School, een school waar ook kinderen in de leeftijdsgroep 12 tot 15 zitten. Ook deze school heeft weer inclusief onderwijs. Zo’n 50% van de leerlingen heeft een gedragsprobleem. Dat is vooral in de ochtend zeer zichtbaar. De leerkrachten zijn erg veel tijd kwijt met het corrigeren van de leerlingen en komen maar mondjesmaat toe aan lesgeven. Knap dat ze zo rustig blijven bij het bijsturen van het gedrag van de leerlingen. Ik vraag mij af of ik inclusief onderwijs op deze manier ook zou willen. Ja, je hebt meer handen in de klas. Ja, iedereen maakt deel uit van de community, maar levert het voor alle kinderen dat op, wat je ze gunt? Ik weet het niet. Lastig ook om hier over te oordelen, aangezien de onderwijssystemen in Nederland en de VS zo enorm uiteen lopen. In de middag zie ik hoe het ook kan. Er is veel meer rust in de school en ik zie een groot aantal prachtige interventies van de leerkrachten t.o.v. de leerlingen. Mijn kijk-doel voor vandaag wordt gelukkig eveneens zeer zichtbaar: vragen stellen en dan vooral de goede vragen stellen. Zowel op Castle Bridge, The Neighborhood School als vandaag op The Mission Hill zie ik leerkrachten die prachtige gesprekken met kinderen hebben. Zij stellen vragen, verdiepen die vragen en brengen nog een diepere laag aan. Juist daar zie ik het eigenaarschap in optima forma. Want door ze vragen te stellen worden de leerlingen aan het denken gezet en pakken zij het eigenaarschap voor hun ontwikkeling. Niet de leerkracht denkt/werkt, maar de leerling. En de leerkracht komt niet met oplossingen, maar met vragen. Wat ik ook zie, is dat het wel erg persoonsafhankelijk is. Lang niet elke leerkracht bereikt díe diepgang, die andere leerkrachten als vanzelfsprekend behalen. Dat geeft mij aanknopingspunten voor de komende tijd. Hoe kan ik zelf leren om vragen te stellen i.p.v. antwoorden te geven en hoe kan ik de leerkrachten, die dit niet als tweede natuur beheersen, hierin trainen. Of moet ik ze dat zelf vragen … en nog eens vragen … en nog eens vragen. Morgen al weer het laatste schoolbezoek. Mijn nieuwsgierigheid blijft onverminderd groot.

 

 

 

 

 

2 gedachten over “Answers & Questions

  1. Beste Erny,
    Leren begint met verwondering… dus blijven vragen… en vragen… en vragen…

  2. student as worker, teacher as coach. Ik denk dat dit ook van toepassing zal zijn op jouw rol als schoolleider in relatie tot je collega’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.