Inspiratie, ervaringen en inzichten

De afgelopen 2 dagen zijn we op The Neigborhood school geweest. Gisteren stond weer in het teken van klassen bezoeken en gesprekken voeren met leerkrachten, het directieteam, ouders en leerlingen. Gedurende deze dag ben ik op zoek gegaan naar diepgang. Om deze reden heb ik er bewust voor gekozen om gisteren meer in één groep te blijven kijken om een beter beeld te krijgen van de werkwijze. Wat me opviel is dat de materie erg klassikaal werd aangeboden. Iedereen volgt de gehele instructie en maakt dezelfde soort opdracht, maar toch wordt hierin gedifferentieerd, wat ik de eerste dag niet heb gezien! De differentiatie lag meer in het “les is more” d.m.v. verwerkingssnelheid. Leerlingen die snel klaar waren, kregen meer werkbladen, leerlingen die wat minder snel waren hadden aan het einde van de werktijd gewoon minder werkbladen gemaakt, maar wel aan hetzelfde doel gewerkt! Daarnaast kregen snelle lezers ander soort boeken en meer bladzijden dan de minder snelle lezers. Ook mochten de leerlingen zelf kiezen wat ze wilde lezen; ‘chapter-books’ of poëzie. De komende dagen hoop ik nog meer vormen van differentiatie te ontdekken, om zodoende meer inspiratie op te doen op welke wijze ik nog meer kan differentiëren in mijn eigen groep volgens CES-principes.

 

Vandaag stond in het teken van het nog meer ontdekken van wie ik wil zijn als leerkracht door zelf te ervaren hoe project-time is. Het woord wat gedurende deze dag centraal zou zijn was ‘autoriteit’. Dit had voor mijn gevoel meteen een negatieve lading, totdat onze Amerikaanse collega’s gedurende de project-time de autoriteit verlegde naar ons als ‘leerlingen’. In eerste instantie wisten we namelijk niet goed wat we met de opdracht moesten doen, totdat benoemd werd dat er maar één regel was; ‘ga op ontdekking uit!’. Hierdoor werd onze creativiteit gestimuleerd en de onderzoekende houding, waardoor er verschillende producten ontstonden, maar we eigenaar zijn geworden van het proces dat we allemaal persoonlijk hebben doorlopen. Het woord autoriteit had hierdoor voor mij ineens een heel andere betekenis gekregen in de positieve zin, aangezien diversiteit en differentiatie (waar ik naar op zoek was!) hierdoor werd gestimuleerd! Tevens hebben we door deze project-time ervaring, ervaren wat de leerlingen voelen en denken. Door met onze Amerikaanse collega’s hierover te spreken, heb ik mooie nieuwe inzichten verworven in hoe je deze gevoelens en gedachten van de leerlingen als leerkracht kan begeleiden.

 

Tot slot word ik me steeds bewuster van het feit dat de samenhorigheid en verbondenheid overal heel zichtbaar te zien en te voelen is! Dit is niet alleen zo op de scholen, maar valt ook in het algemeen op in New York, als je bijvoorbeeld op straat loopt. Het gevoel van ‘community’ leeft hier echt! Dit vind ik mooi om te zien, waardoor de spontane ‘community sing’, waar we vanochtend in belanden op The Neigborhood school, me ook echt raakte. Dit doordat ik hier heel bewust over na ben gaan denken, wat dit met mij deed. Het geeft mij dan ook echt een gevoel van er mogen zijn en erbij horen! Hier kunnen wij in Nederland (denk ik persoonlijk) nog wat van leren door wat meer respectvol en behulpzaam ten opzichte van elkaar te zijn, want geef toe; iedereen zal zich hierdoor een gelukkiger mens voelen! Voor mij als leerkracht betekent dit dat ik dit gevoel van verbondenheid en samenhorigheid nog meer wil nastreven in mijn groep, door het respectvolle en de behulpzaamheid, nog meer dan wat ik al doe, te stimuleren bij mijn leerlingen. Dit in de hoop dat ze dezelfde mooie ervaring gaan opdoen, als wat ik de afgelopen dagen hier in New York heb gevoeld!

 

Op naar Boston, voor nog meer mooie inspiraties, ervaringen en inzichten, om mee te nemen naar ons kleine kikkerlandje!20171025_085253

2 gedachten over “Inspiratie, ervaringen en inzichten

  1. Beste Jolijn,
    Wat heb je mooie dingen gezien! Heb je voor jezelf een idee hoe je dit gevoel van saamhorigheid (community) in je eigen klas voor elkaar zou kunnen krijgen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.