Hello Boston

We zijn inmiddels in Boston aangekomen. De laatste 5 dagen met de hele groep scholen bezocht maar ook met elkaar geleefd. Samen eten, samen op stap in New York en samen in gesprek. De eerste 5 dagen in Amerika was ik alleen aan het reizen. Vertrokken op de dag na de geslaagde Amsterdam marathon (YES!!). Met heerlijke spierpijn in het vliegtuig. Vanaf dat moment sluit ik nu aan op mijn vorige blog.

Alleen op stap is alleen keuzes maken. Volledig eigenaar zijn van waar ik mee bezig ben. Ik heb het weer als zeer prettig ervaren. Ondanks het alleen reizen ben ik wel in verbinding geweest met het thuisfront. 25 jaar geleden was ik echt alleen aan het backpacken door de States, maar nu met What’s app ben ik dagelijks in verbinding en kan delen wat ik beleef, waar ik ben, wie ik ontmoet. Met foto of video ziet het thuisfront, soms in realtime waar ik ben. Maar ondanks deze mooie technische ontwikkelingen ben ik nog steeds alleen aan het reizen. Dus welke metro neem ik, waar en hoe laat ga ik eten, wat ga ik bezoeken, waar ga ik zitten (in een Hostel vol met internationale gasten). Kies ik voor een gesprek of blijf ik op “alleen”. Dit heb ik ook ervaren als prettig, hoewel ik mij nu ook prima kan aanpassen in een (grote) groep.

Conclusie:

Ik vind het fijn als ik zelf keuzes mag en vooral MOET maken. Eigenaar zijn voelt als een luxe, als een bevrijding.

Als deelnemer in een groep bestaat de kans op “kudde” gedrag. “omhangen en volgen” was bij het Korps altijd het motto. In de groep ben ik (en met mij alle deelnemers) constant in gedachten (of hardop denkend) hoe ik het (anders) zou hebben gedaan. Veel wordt ervaren als vanzelfsprekend terwijl als je zelf eigenaar bent je ervaart dat “niks vanzelf gaat”. Ik kan prima volgen dus ik heb nu beide weken/belevenissen als waardevol ervaren.

Het is het vinden van de juiste MIX van beide.

 

Een gedachte over “Hello Boston

  1. Beste Jan,

    Je hebt in het onderwijs op de scholen voorbeelden gezien van eigen keuzes maken en toch als groep functioneren. Welke vragen leveren deze voorbeelden je op? Welk dilemma zie je hierbij voor jezelf als leerkracht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.