Neighbourhoodschool: Eigenaarschap en vertrouwen.

 

Na het intens mogen voelen van de verbondenheid van Castle Bridge besluit ik vandaag op zoek te gaan naar meer concrete/ tastbare antwoorden op mijn leervragen. In één van mijn leervragen staat het volgen van de ontwikkeling van kinderen centraal. Wanneer kinderen hun eigen leerproces mogen volgen, hoe houdt je als leerkracht dan zicht op de ontwikkeling die ze doormaken en hoe kun je dit zichtbaar maken voor een ander? Hoe worden kinderen eigenaar over het eigen leerproces? Dat zal mijn focus zijn op deze dag.

Deze ochtend worden we na een ontvangst door Karinthia en haar principal rondgeleid door leerlingen. Prachtig hoe extreem trots ze op hun school, spel, ontwikkeling en leraren zijn. De vrijheid, maar vooral de gedrevenheid waarmee ze dit deden. Deze kinderen kregen het volledige vertrouwen van de leerkracht en principal.

Wanneer we vervolgens zelfstandig de klassen in gaan, zie ik prachtige dingen gebeuren. I’m impressed…

De kinderen werken aan projecttime. Kinderen kiezen zelf een werkvorm om over een bepaald project te werken. Ze mogen zelf kiezen welke werkvorm het beste bij hen past. Je ziet kinderen bouwen, op een computer een prentenboek samenstellen, zagen, kleien etc. Welk kind je hier ook aanspreekt, elk kind weet wat zijn/haar doel is, waarom hij/zij dit leert en elk kind maakt een plan van aanpak. Dit plan van aanpak verwerken zij in een journal/soort dagboek. De leerkracht stelt hierbij alleen vragen. Vragen die kinderen vanuit een diepere laag aan het denken zetten. Wanneer projecttime erop zit is er weer ruimte voor reflectie. Reflectie vanuit het kind. Wat heb ik gedaan, hoe ging het, wat heb ik morgen nodig etc etc.

Zo’n journal of folder (klein insteekmapje) gebruiken ze hier op alle vakgebieden en vormen zo een prachtig document om de ontwikkeling van het kind zichtbaar te maken. De kinderen krijgen hier geen cijfers, maar moeten twee keer per jaar hun eigen ontwikkeling in kaart brengen en presenteren aan hun ouders en leerkrachten. Daarbij worden ze niet vergeleken met een ander, maar gezien vanuit hun proces.

In de kring is veel aandacht voor elkaars ideeën. Er is hier geen goed of fout. Alles is gericht op het proces. Zelfs bij het rekenen zie je dit terug. Waarbij door de leerkracht wanneer kinderen niet tot het juiste antwoord komen vanuit de samen bedachte strategieën door de kinderen en leerkracht wordt besloten wat ze de volgende dag nodig hebben om verder te komen in het leerproces.

Mooie praktische voorbeelden mogen zien en beleven. Praktische voorbeelden die mij kunnen helpen verder te kunnen groeien als leerkracht. Veel gedachtes gaan door mijn hoofd.

Mijn hoofd tolt, vol inspiratie, gedachtes…. Morgen een nieuwe dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.