Use your mind well.

20171022_165657Afgelopen week was ik naast heel erg geïnspireerd ook wel een verbaasd of verwonderd over keuzes die leerkrachten op de CES scholen maakten. Reden genoeg voor kritische vragen. Ik raakte met Karinthia in gesprek over het feit dat CES helemaal uitgaat van de eigen ontwikkelingsmogelijkheden van een kind en dat het mij verbaasde dat ik overal zie dat er rekening wordt gehouden met de diversiteit van kinderen en hun wijze van leren, maar dat vakken zoals rekenen of taal volledig klassikaal worden gegeven. Ik vroeg mezelf dus af waarom ze deze keuze maakte.

Er ontstond een mooi gesprek waarin we elkaars visie hierop bekeken. Karithia werd geraakt door mijn kritische vraag en wilde hier wat langer over nadenken. De vraag liet haar niet los.

Later, tijdens een groepsmeeting kwam de hierop terug en gaf aan dat ze zichzelf hier nooit zo bewust van was geweest en dat ze zeker meer wil gaan kijken naar de inztructiebehoefte van het kind en dat kinderen hier ook keuzes in kunnen maken. Ze was blij dat ze hierover aan het denken was gezet. Mooi om elkaar zo aan  het denken te zetten en dus van elkaar te leren.

Later die dag spreekt een collega mij aan:

Esther, nu heb je nog geen echt antwoord gekregen op jouw vraag.

Waarop ik zei: “Ik ben hier niet op zoek naar juiste antwoorden, er is geen goed of fout. Ik ben op zoek naar ervaringen, meningen en belevenissen die ons allen actief denkende houden.

Zoals een van de CES principes ook zegt. Learn to use your mind well.

 

2 gedachten over “Use your mind well.

  1. Dat is mooi om te lezen zeg. Zoals Jose het eerder deze week zei: If we found conclusions to everything, we didn’t do a good job. De vraag is belangrijker dan het antwoord.

  2. Mooi geschreven. Differentiatie lijkt hier vooral in projecttime te zitten. Op mission Hill zag ik overigens ook verschillende niveaus bij lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.