Tanja reflecteert op haar studiereis

Individuele eindopdracht SKBO goes USA
Reflectieverslag Tanja

Wat was mijn vraag waarmee ik naar Amerika vertrok?
Binnen het team hebben we ons, na de terugkomst van de Amerikareis van Ingrid Nelissen, verdiept in de 10 principes van CES. In de gesprekken met de vakgroepen Taal, Lezen, Rekenen, Hoofd, Hart en Handen en ICT zijn we samen op zoek gegaan, naar hoe we de visie ‘Samen leren met hoofd, hart en handen’ zichtbaar kunnen maken.
Principe 6: Kinderen laten zien wat ze denken, weten, kennen en kunnen. en principe 9. Meerdere bronnen worden gebruikt voor leren en ontwikkeling. spraken ons aan in de ‘zoektocht’.

Wat is de stand van zaken voor De Teugelaar,
met betrekking tot het zichtbaar maken van de visie?
Twee maal per jaar vinden, verspreid over 3 weken de ateliers plaats. Deze groepsdoorbrekende workshops worden gegeven door collega’s en ouders met brede range aan keuzes. De ateliers worden via foto en resultaat gepresenteerd in de gangen van de school en op de website. De dansworkshop wordt voor de hele school opgevoerd. Dit zijn fantastische weken, om elkaars talenten te bewonderen.

De Teugelaar is gestart met het kunstproject ‘Ken je klassieken’, waarbij er iedere vier weken een beroemd schilderij prominent aanwezig is in de school. Iedere groep werkt twee lessen uit, met behulp van de methodiek ‘Laat maar zien’.

Het werken met De Nachtwacht sprak onze meervoudige intelligenties vanzelf aan.

In december wordt het team geschoold in het voeren van De Taalronde, een resultaatafspraak voor Macon 2014, met als doel de spreekvaardigheid, het stellen en de woordenschat van de kinderen op een hoger niveau te brengen. Kinderen laten deze ‘groei’ zien via zelfgemaakte lijstjes en teksten.

Welke inzichten heb ik opgedaan ?
Op de bezochte scholen, zag ik actieve kinderen, die een rol hebben in eigen denk- en reflectieproces. Een, bij aanvang van de les, gegeven stelling of een opdracht daagt de kinderen uit na te denken of het goed of fout is. Hierop volgde een discussie in twee-, drie- of viertallen. Door het gesprek konden de kinderen het antwoord niet alleen in cijfers of woorden beantwoorden, de beredenering werd ook gevraagd en werd belangrijker gevonden dan het resultaat van de opdracht.

Quote Amerikaans kind: “Doordat ik in discussie ben, over wat goed en fout is in een stelling, maakt dat ik actief ben, ik voel me uitgedaagd!”

Het reflectie- en evaluatieve vermogen van de kinderen wordt in de Amerikaanse klassen volgens zichtbare teksten geactiveerd. Wanneer kinderen dit vermogen eigen hebben gemaakt, gaan ze op zoek naar een gesprekspartner, die opponent is en aanvult; die leert vanuit andere
intelligenties; dynamieken; componenten etc.

Voor nu gebeuren er mooie dingen op De Teugelaar en die worden alleen maar mooier.
Wat volgt, zijn de inspirerende gesprekken en acties over hoe we de visie ‘Samen leren met hoofd, hart en handen’ verder zichtbaar kunnen maken.

Tanja van Dijk
Locatieleider De Teugelaar
november 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.