Bijna zo ver! De nieuwsgierigheid groeit!

Nog een paar weken en dan gaan we. Met zijn allen in een vliegtuig naar The USA. Wat een beleving! Ik kijk er erg naar uit! Ik ben zo benieuwd naar de manier waarop ze daar het onderwijs vormgeven. En zo gefascineerd door welke mogelijkheden dat biedt voor inclusief onderwijs en diversiteit!

In mijn opleiding tot Master EN komt dit voortdurend ter sprake, diversiteit en inclusief onderwijs. Met passend onderwijs hebben we daarmee wel een start gemaakt, maar zoals we het nu doen, werkt het niet voor veel kinderen. Veel kinderen vallen nog steeds buiten de boot. Het onderwijs zal meer op maat gemaakt moeten worden.

Hoe je dat doet? Door kinderen eigenaar te laten zijn van hun leerproces….en ieder op hun eigen niveau te laten werken. Tja, en dan kom je tot de conclusie dat we kinderen minder moeten opleggen en meer zelf moeten laten uitzoeken. En welke vraag ontstaat er dan bij mij? Hoe kunnen we de kinderen het beste coachen (zonder ze teveel te vertellen)?  Daar kan ik veel van leren, als ouderwetse onderwijsrot, altijd bereid om iemand iets te leren… (lees: vertellen). En het mooiste is: nu we gestart zijn met een pilot van IPC, komt die kennis me meteen goed van pas!

 

2 gedachten over “Bijna zo ver! De nieuwsgierigheid groeit!

  1. Beste Wanda,

    Je legt voor jezelf een mooie focus voor je reis. Diversiteit van kinderen zien betekent iets voor jou als leerkracht. Je hebt het gevoel: ‘zoals we het nu doen, werkt het niet voor veel kinderen.’ Kan je voor jezelf helder krijgen waarom ‘het’ niet werkt? Wat zou jij in je aanpak anders willen of kunnen doen? Veel plezier met ontdekken!

  2. Wat een mooie kern neem jij mee! Je gaat het zien, ervaren wat inclusief onderwijs ginds betekent en hoop zo dat het je houvast biedt om in je eigen repertoire er op door te maken. Want er is steikempjes veel meer mogelijk wanneer we inderdaad dat kind als uitgangspunt nemen ipv het curriculum bijvoorbeeld….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.