Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

Vandaag hebben we mogen kijken op de Mission Hill School. De directeur speelt in op onze behoefte en wil graag weten met welke vragen wij zitten. Een van de vragen die werd gesteld was ‘hoe weet je nu wat de kinderen moeten leren?’ Haar antwoord kort en bondig; ‘vraagt het de kinderen’. Je kunt en moet vooral ook niet alles (tot in detail) willen voorbereiden. Help de kinderen op weg, neem de tijd om naar hen te kijken en te luisteren. De kinderen vertellen jou wel wat zij nodig hebben of wat hen in de weg staat. Door de juiste vragen te stellen, gericht op het proces, help je ze weer verder. Laat dingen los, heb het vertrouwen en geef ook vooral de kinderen dat vertrouwen ( in zichzelf). Er zijn meerdere wegen om bij een doel te komen. Kijk naar de mogelijkheden en de kwaliteiten van het kind, maak het leren betekenisvol dan leer je de kinderen hun hele leven te leren leren.

2 gedachten over “Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.

  1. Beste Marije,
    Het klinkt zo simpel… blijven vragen… Wat betekent dat voor jou als leerkracht? Wat ga je als je in Nederland bent anders doen?

  2. nog eentje die zo simpel klinkt: loslaten. Wat ga jij in je eigen dagelijks handelen loslaten als je terug bent in Nederland? Misschien dat de Habits of Mind en Habits of work ( je hebt ze vast zien hangen ergens in de school) kaders kunnen bieden om de kinderen de ruimte te geven en zelf een stapje terug te zetten. (Als je deze Habits niet hebt gezien: kijk nog eens in je boekje over de CES-scholen dat je bij een van de voorbereidingsbijeenkomsten kreeg. Daar staan ze helder in beschreven)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.