Elke leerkracht kent leerlingen. Toch? Dat is toch logisch? Maar wat maakt het dat de leerlingen het hier allemaal volmondig zeggen en de rest instemmend knikt op de vraag: ‘Wat maakt Central Park East zo’n fijne school? Deze vraag hebben we gesteld tijdens het leerlingen interview. Toen we door vroegen werd ook duidelijk dat dat kwam door hoe de kinderen onder andere project time ervaren. Project time is van de krachten van het CES onderwijs. Mij werd al wel snel duidelijk dat het juist draait om de visie en de pedagogische waarden die achter project time schuilen.
Ik vroeg aan leerling E, tijdens het leerling interview, hoe ze zich voorbereiden op een project? E reageerde dat ze wel een plan schrijven maar ze daar ook vaak niet op uit kwam. Ze verandert continue ze zei dat ze startte met naaien, interesse kreeg in kleuren, zwart en wit en zo uit kwam op fotografie. Dat riep bij mij allerlei vragen op. Mag dat zomaar? Moet ze niet iets afmaken? Wat zijn de termijnen voor een project? Hoe krijgen ze hier diepgang in? Hoe komen ze aan de onderwerpen? Hoe controleren ze en hoe registreren ze? Wordt er getoetst?
Vragen die de CPE leerkrachten graag krijgen. Ze moesten er een beetje bij glimlachen. Vragen die eigenlijk ook typisch zijn van ons als leerkrachten uit het Nederlandse onderwijs. Het antwoord is simpel en doeltreffend: Het kind staat centraal. Het gaat niet om het product maar om het proces. The teachers know us.
CS
The teachers know us….om over na te denken! Wat een leerervaring door te vragen en wat is het antwoord dan een verrassing met een glimlach!
En zouden wij misschien soms te snel denken dat we het kind kennen ?
Inderdaad Edith, misschien soms wel he…