Go with the flow

Het is woensdagavond. Irma is verschrikkelijk aan het huishouden in Sint Maarten. Ik denk aan Juul, collega van ons. Ik denk aan Peer, Suus en Loet, de kinderen van Juul en Vincent. Zij hebben drie jaar in Sint Maarten gewoond en zijn deze zomer terug gekomen. Juul werkte daar in het onderwijs. Als team hebben wij ook verbondenheid met Sint Maarten omdat we twee keer met een groot deel van ons team scholen aldaar zijn gaan helpen. Laat op de avond app ik Juul. Zij is aangedaan door alles wat zich afspeelt op Sint Maarten. Ik app: actie? Zij appt: Graag.

Op donderdagochtend loop ik de klas van Carm, 7/8, binnen. Peer zit bij mij in groep 5/6 en Loet en Suus zitten in groep 7/8. We besluiten met groep 5 tot en met 8 een meeting te houden over wat er in Sint Maarten is gebeurd. Om half negen komt Juul in tranen aan op school. Peer heeft de vlag van Sint Maarten in zijn hand. Ook heeft hij een t- shirt van Sint Maarten aan. Via de facebook pagina van Juul laten we foto’s zien. Irma heeft vernietigend zijn werk gedaan. Veel is kapot, verwoest. Peer, Loet en Suus vertellen. Er komen allerlei ideeën om geld in te zamelen. We bundelen deze ideeën en willen ze op 22 september ten uitvoer brengen. Er zijn echter kinderen die al zelf eigen acties op touw zetten. Koekjes worden gebakken tijdens vrij initiatief. Ook thuis wordt cake gebakken. Sjaak mogen we in de pauze de cake gaan versieren? Sjaak ik heb al veertien euro opgehaald met mijn flessenactie.  Sjaak wil je een koekje proeven? Heb je wel geld bij? Sjaak mag ik ook knutselen voor Sint Maarten en dit gaan verkopen? Laat gaan, laat gaan. Go with the flow. De kinderen hebben het heft in handen. Hoe kunnen we dit op meerdere punten in ons onderwijs laten plaatsvinden? Hoe pakken ze dat op the essential schools aan.

3 gedachten over “Go with the flow

  1. Beste Sjaak,

    Heftig om te ervaren hoe zo’n storm in Sint Maarten heel dicht bij is. Meerdere van onze collega’s hebben vrienden en bekenden op dit prachtige eiland. De verbondenheid is groot. Hetzelfde is te zien bij andere grote gebeurtenissen, als een van je klasgenoten in Barcelona was tijdens de laatste aanslag is dit onderwerp direct onderdeel van je onderwijs.

    Een school staat niet op zichzelf, maar is nauw verbonden met de buurt en wijk waar deze staat. De zaken waar kinderen mee bezig zijn vormen direct input voor jou als leerkracht. Je zult op de scholen in New York en Boston zien dat de vraagstukken die spelen in de wijk als vanzelf onderdeel zijn van het onderwijs. Hoe ga jij als leerkracht om met het dilemma tussen ‘de zaken die moeten in het programma’ en ‘de zaken waarvoor de kinderen aandacht vragen’?

  2. Hoi Sandra,

    De afweging is steeds: wat is op dit moment belangrijk. En daaraan wil ik voorrang geven. En natuurlijk kijk ik dan ook naar waar het programma om vraagt. Bij bovenstaande blog hebben we bijvoorbeeld onze werkvormen vrij initiatief en ateliers ingezet als tijd om ook aan acties voor Sint Maarten te werken. Maar je moet ook durven skippen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.