Eindreflectie Gerda

Om het team van De Fonkeling mee te nemen in de CES principes hebben Walthera en ik een gezamenlijke PPT gemaakt. Hierin zijn die items verwerkt , waarvan wij denken dat ze essentieel zijn voor de doorontwikkeling van De Fonkeling; Eerste en Tweede Stroming.

Op de laatste dia van de PPT laten wij zien op welke manier wij CES gaan integreren binnen ons onderwijs.

– Vergaderingen: per bijeenkomst 1 CES principe in het
voetlicht; passend bij een van de agendapunten

-Presentatie gehouden voor team Eerste Stroming en team Tweede Stroming over de highlights van het onderwijs in Amerika

-Thematisch werken uitdiepen en/of toepassen

-Experimenteren met debatteren

-Listen, think and participate als grondhouding zichtbaar

maken in de organisatie

-Betrokken blijven met de CES reisgenoten van eigen school en

overige SKBO scholen (dmv onderlinge afspraken en bijeenkomsten)

-Feedback geven op de werkvloer op de werkvloer door 2 collega’s

-Inzichtelijk maken van diverse vormen van overleg

– CES principes in schoolplan 2015-2019 meenemen

Heb ik antwoord gekregen op mijn leervraag?

Ik wilde ontdekken hoe leerkrachten en leerlingen zich betrokken voelen en betrokken zijn bij de schoolontwikkeling. Op welke wijze worden initiatieven gestimuleerd, zowel bij leerkrachten als bij leerlingen.

Ja, ik heb antwoord gekregen. Het heeft allemaal te maken met ‘ Commitment to the entire school” (Iedereen is verbonden met en verantwoordelijk voor de gehele school!!)
Het heeft ook te merken met Listen, Think en Participate op alle ‘ levels’ ( leerkrachten, leerlingen, ouders, leidinggevenden..) en met betrokkenheid en eigenaarschap ontwikkelen. Mensen verantwoordelijk maken voor hun eigen rol binnen het onderwijs. Dit gebeurt van jongs af aan ( Kindergarten) a.d.h.v. de habits of mind ( wijze van denken) habits of work ( te nemen stappen) en habits of learning ( wijze van leren)

Belangrijk is om dit te realiseren in relatie met de ander ( leren van en met elkaar, feedback geven..) en met de gedachte dat iedere leerkracht en iedere leerling respect verdient! En dan ontstaat er ruimte voor nieuwe ideeën , initiatieven… Create!!

image

” Nothing changes… If Nothing changes… ! JUST DO IT!!!

image

4 gedachten over “Eindreflectie Gerda

 1. Hoi Gerda, Mooi dat je samen met Walthera de onderwerpen rondom CES in beeld hebt gebracht die jullie inspireren. Ik ben beneiuwd hoe jullie morgen tijdens het MACON gesprek de koppeling naar CES maken m.b.t. doelstellingen en acties voor De Fonkeling en wat dat betekent voor de rol van het MT. Tot morgen! Groetjes, Sandra.

 2. Dag Gerda, Je hebt in Walthera fijn mooi een sparringpartner! Ik ben benieuwd hoe jullie het ‘commitment to the entire school’ gaan stimuleren en wat dat van jullie als leidinggevenden vraagt. Ook daar zal, in termen van de taxonomie van Bloom, creativiteit, het creëren van nieuwe ideeën en nieuw ‘gedrag’ aan te pas komen. Een mooie uitdaging en het lijkt me heel prettig voor jullie dat jullie daar samen in op kunnen trekken!

 3. Edith, Sandra en Nora, dank voor jullie reacties!
  Verandering inzetten betekent inderdaad iets voor mij als bouwcoördinator en als leidinggevende.
  Om succes te behalen is het belangrijk dat ik actief ben / mijn doel ken, dat het binnen mijn bereik is / flexibel ben en keuzes maak / besef wat het doet met mijn omgeving als doel bereikt is / goed luister en om mij heen kijk naar reacties / doe wat ik zeg en zeg wat ik doe… heel goed en theoretisch allemaal… maar Gerda.. just do it!

  Nora, de taxonomie van Bloom, komt vast van pas. Het onderscheidt verschillende niveaus, oplopend in moeilijkheidsgraad:
  • kennis reproductie
  • inzicht
  • toepassing
  • analyse
  • creatie/synthese
  • evaluatie
  Hoe mooi overlapt dit de denkontwikkeling van Badger Bloom om tot ‘dieper leren’ te komen ( Als plaat te zien in één van de CES scholen, zie mijn eindreflectie). Als wij de kinderen leren om bepaalde denkstappen te nemen; een denkwijze aanbieden.. to use one’s mind well.. zullen we dat zelf ook als voorbeeld moeten geven en laten zien.
  De start is gemaakt..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.