Eindverslag Liesbeth van de Wetering

Hoe gaaf is het om naar Amerika te kunnen gaan? Hoe bizar is het om dit dan met je collega’s te mogen gaan doen! Hoe uniek is het dat je met collega’s aan de andere kant van de wereld “ons” eigen onderwijs, al observerend, pratend en luisterend onder de loep neemt.
Wat neem ik mee:
image
Kinderen laten reflecteren op hun omgeving, werk, en gedrag. Wat hoor je? Wat zie je? Wat voel je? Wat zou er anders kunnen? En dan de belangrijkste vraag. Wat doe je?
image

De school is van de kinderen. Knowing our children!
image
Zichtbaarheid speelt hierin een grote rol. Laat zien wie je bent!
Niet alleen je kinderen kennen is van belang, maar ook weten wat ouders bezig houdt, wat collega’s beweegt is essentieel. Zo ontstaan er kansen richting profesionalisering.
image
image
image

De school, de organisatie moet geleefd worden.
Een oude wijsheid die ik op alle vier de scholen werd nageleefd, en door mij gevoeld werd was: “samen sta je sterk”!
We gaan samen op weg naar goed onderwijs.
Zoals we dat op de PiusX zeggen: “We vinden samen jouw weg naar de toekomst”!
image

Sinds ik naar Amerika ben geweest:
-heb ik enthousiast mijn verhalen verteld.
-ben ik bij het vragen naar oplossingen samen op zoek gegaan en heb ik me minder laten verleiden tot het geven van eventueel mogelijke oplossingen.
-hebben we de schoolregels doorgenomen.
-hangen nu twee regels duidelijk zichtbaar in de gang. Deze rouleren.
-staat deze week op mijn initiatief, in de onderbouw het volgen van kinderen ter discussie, hoe volgen we de kinderen, wat willen we weten, hoe komen we dat te weten. Toetsdiscussie!
-wil ik het thematisch werken uitdiepen, leerrijke omgeving waarborgen door in mijn groepsbezoeken hier de focus neer te leggen.
-ik ga het reflecteren naar mezelf van, wat zie ik, wat hoor ik, wat denk ik, en wat doe ik,toepassen in groepsbesprekingen.
-me nog sterker bewust van het positief stimuleren, Na de afgelopen groepsbezoeken heb ik alle leerkrachten feedback gegeven en ook om feedback gevraagd.
-ik ga bewust, daar waar mogelijk koppelingen leggen naar de CES principes.

image

Just do it!

4 gedachten over “Eindverslag Liesbeth van de Wetering

  1. ben en blijf reuze nieuwsgierig Liesbeth naar wat jij nu gaat doen, of je met iets stopt, of je iets anders gaat doen; hoe vertaal je jouw reflectie naar je eigen handelen ?

  2. Liesbeth, volgens mij ook meer dan voldoende aanknopingspunten met betrekking tot de onderzoekende houding van de leerkracht! Marleen – KPC Groep

  3. Dag Liesbeth, Het lijkt erop dat je de dialoog al behoorlijk aan het aanwakkeren bent en bovendien het stellen van vragen en geven van feedback aan het voorleven bent. Leuk om ook je concrete acties en stappen te lezen. Dat is een mooie basis om samen te kijken of jullie de dingen doen die en zoals je ze wilt doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.