Voorbereiden

Vandaag nog eens nagedacht en gemijmerd over de Master Track (Kick off voor leernetwerk startende leerkrachten) die we met de startende leerkrachten van OOG hebben gedaan in oktober. Een groep van 12 jonge enthousiaste leerkrachten die, zonder veel voorbereiding en kennis van wat er zou gaan komen, samen op pad gingen, het ongewisse tegemoet. Wat gaan we doen? Waar gaan we naartoe? Wat is de bedoeling? Waar zal ik overnachten? Hoe kom ik van het station in Tilburg (dat was wat ze wisten: zorg ervoor dat je om 15.00 uur met je rugzak op het station in Tilburg bent) naar…..? Bestemming onbekend!
Dus….wat/hoe kun je jezelf dan voorbereiden als je niks weet…dat op zich is al enorm loslaten en vertrouwen hebben…..zo knap!

Deze reis start anders. De groep is wel voorbereid. Heeft info over reis en dagprogramma. Mensen weten waar ze zullen overnachten en wat ze ongeveer kunnen verwachten. En toch….is het spannend. Want het is onbekend (voor de meesten). Sowieso is NY al spannend en daarnaast zijn mensen erg benieuwd naar wat ze zullen gaan zien op de scholen. Iedereen heeft het boek van Rikie gelezen en informatie van Edith ontvangen over de scholen.

Ook ik ben me aan het voorbereiden op deze reis naar NY en Boston. Langzaamaan spullen aan het pakken, laatste dingetjes aanschaffen en regelen.
Er zindert een gezonde spanning in mijn lijf. Op stap gaan met een groep van 19 onderwijsmensen….ja, dag best een hele uitdaging.

Sandra gaf me mooie feedback op mijn leervraag, met een zin die me bezig blijft houden: Ga es kijken naar factoren die vertrouwen in jezelf versterken.

Ik weet dat ik alles gedaan heb (samen met Ingrid en Edith) om goed voorbereid op reis te gaan. Verder is het aan de mensen zelf om er een waardevolle reis van te maken. Tijdens de reis zal ik mezelf voor de volle 100 % inzetten om een goede bijdrage te leveren, verder is het aan de mensen zelf om eruit te halen wat erin zit.
Dat vertrouwen haal ik uit mezelf (met dank aan Sandra ‘welke factoren versterken het vertrouwen in jezelf?) en maakt dat ik de verantwoordelijkheid voor het leerproces van de ander ook bij de ander kan laten. Omdat het samen reflecteren mijn rol/bijdrage zal zijn, zal het volgen van mijn eigen leerproces tijdens deze reis vooral in dienst staan van de ander(en). Ik zal vooral gericht zijn op de ander en hem/haar vooral ook zijn/haar proces gunnen. En daarmee zal ik zelf ook regelmatig in spiegel kijken, simpelweg omdat ik door te investeren in de ander altijd iets terug krijg dat mij ook weer aan het denken zet en verder brengt. Samen mooie gesprekken voeren, reflecteren op dat wat we meemaken…..hoe gaaf is dat!!

Ik heb er enorm veel zin in!

4 gedachten over “Voorbereiden

  1. Ik heb er zin in: ‘Samen mooie gesprekken voeren, reflecteren op dat wat we meemaken…..hoe gaaf is dat!!’
    Samen een groep zijn, leren van en met elkaar, vertrouwen in en op elkaar, wat een voorrecht om dit samen te mogen beleven. Tot gauw…

  2. Mooi Resi! We zouden samen ook kunnen reflecteren op hoe we als voorbereidingsgroep het leren van de ander zo goed mogelijk kunnen bevoorwaarden. Zou zo maar eens kunnen zijn dat dat bij ons eigen leren begint. Zie ernaar uit! Koffer met spullen bijna klaar, hoofd en hart vol met verwachtingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.