Eindreflectie-Vera

Kijken naar reflectie en uitnodigen tot reflectie was mijn leerdoel.

Reflectie komt van binnenuit. Als ik collega’s kan uitnodigen en inspireren om te reflecteren, geeft dat een boost aan de kwaliteit van ons onderwijs. Ik heb zoveel geïnspireerde mensen ontmoet en ook de inspiratie gezien bij onze reisgroep. Door steeds te vragen wat het doel is en hoe dat bereikt kan worden en wat dat met  jou als persoon en als  leerkracht doet, wil ik een aanzet tot reflectie geven, helpen om tot reflectie te komen.

Wat heb ik gezien in de VS: Leraren zetten leerlingen voorop, stellen de belangen van de leerlingen boven alles. Kijken naar de behoeften van de leerling en daar je onderwijs op afstemmen. Hert klinkt simpel maar is een grote stap. Niet methode- of toetsgestuurd, maar afstemmend op de leerbehoefte. Vragen, vragen, vragen. Bewustwording stimuleren en helpen om de doelen bij te stellen en te verbeteren. Vooral stilstaan en tijd en aandacht geven. De leerkracht en de leerling als eigenaar, gebruikmakend van hun denkvermogen, waarbij de leerkracht begeleidt en de leerling als persoon ziet.

Samen met ons team gaan we die weg op. Samen één doel voor ogen en samen als één team met elkaar werken met dezelfde belangen voor de leerlingen. We staan met elkaar en achter elkaar. We werken samen aan en naar één doel. We spreken dezelfde taal. Het is mijn taak om dat samen met elkaar te bereiken.

Zo zie ik de 10-CES principes als leidraad, gekoppeld aan de Dalton uitgangspunten.

2 gedachten over “Eindreflectie-Vera

  1. Mooie woorden, Vera! Inderdaad steeds samen kleine stapjes zetten in de richting een steeds centraler gesteld kind. En dan is ieder stapje een hele grote stap!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.