Leervragen Annetti

Bij Basisschool De Korenaer staat in het MACON 2015 onder punt 1.1 vermeld:  De leerkrachten stemmen instructie af op verschillen in ontwikkeling van leerlingen. Onder 1.A staat vermeld: Leraren werken handelingsgericht met zeer intelligentie kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. Bij de Korenaer zijn we meerdere jaren bezig met differentiatie in onderwijs voor hoog- en meerbegaafde leerlingen.  Daar ben ik bij betrokken vanuit de Vakgroep Hoogbegaafdheid op school. Bovendien maak ik deel uit van de Expertisegroep Hoogbegaafdheid binnen SKBO. Door nu in de USA te gaan kijken naar scholen die werken met CES, verwacht ik vanuit een bredere achtergrond mede uitvoering te geven aan de genoemde doelen binnen het MACON. Ik ben benieuwd hoe de leerkrachten bij scholen in de USA die het CES principe hanteren, omgaan met kinderen die meer uitdaging nodig hebben. Volgen de kinderen vanuit CES altijd onderwijs binnen de reguliere klas of hebben ze additionele groepen? Welke vaardigheden worden verwacht van de leerkracht om deze kinderen goed te kunnen begeleiden? Hoe stimuleren ze het onderzoekend leren? Spelen ze bewust in op de 21eeuwse vaardigheden?  Maken ze gebruik van de Taxonomie van Bloom? Hoe geven ze uitvoering aan het stimulerend signaleren? Signaleren ze onderpresteren en hoe gaan ze hiermee om?  Hoe begeleiden ze kinderen tot een growth mindset? Werken ze bij de leerdoelen ook toe naar doelen zoals vermeld in de doelenvaardighedenlijst verdeeld over de onderdelen Leren leren, leren denken en  leven en leren. Vanuit deze leervragen gaat mijn interesse vooral uit naar de CES principes:

  1. Learning to use one’s mind well: Leren en lesgeven is intellectueel uitdagend.
  2. Personalization: Leren en lesgeven is persoonlijk; leraren en leerlingen zijn eigenaar.
  3. Demonstration of mastery: Laten zien wat je kent en kunt en wie je bent.

2 gedachten over “Leervragen Annetti

  1. En als je antwoorden hebt gezien, ben ik benieuwd wat gaat dat betekenen voor jou, de vertaling naar je team en de kids @Koorenaar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.