Bewustwording

Vandaag weer een hele leerzame nieuwe ervaring op the neighborhood school.
Ook hier voelde ik de rust, de rust in de school door de uitstraling van de leerkrachten dat een wisselwerking heeft op de leerlingen.
De leerlingen zijn in staat om veel te doen, maar krijgen ook de gelegenheid om even niets te doen. Ze mogen zelf de keuze maken om tijdens een kringgesprek even wat te drinken. Waarop de leerkracht later met deze leerlingen zal reflecteren. Ze moeten zelf bewustworden van keuzes die zij maken.

Deze bewustwording, deze reflecterende houding zorgt ervoor dat they learn to use there minds well. 

De leerlingen krijgen een activerende leerhouding.
In gesprek met een van de leerkrachten gaf zij ook aan dat je als leerkrachten het curriculum moet kunnen loslaten en door observaties weet welke doelen zij gaan behalen.

Hierbij is reflecteren een belangrijk kern woord. Reflectie zie ik terug door geen antwoorden te geven maar steeds een vraag terug te geven. Het is als leerkracht soms ook makkelijk om gewoon even het antwoord te geven met het risico dat je deze vraag keer op keer terug krijgt.
Ik heb ook het geluk gehad om een projecttime mee te maken. Bij leerlingen van groep 4 staat tijdens deze momenten reflectie, leren van elkaar en bewustwording centraal.

Bewustwording van wat je met materialen kan bereiken en wat je waar voor nodig hebt. Bewustwording in dat je leert van elkaar  en respect moet tonen voor de ander en zijn werk. 

De leerlingen hierin de ruimte geven om vanuit eigen interesse  te laten werken of bepaal ik toch een onderwerp? Waar begeleid ik en waar geef ik sturing?
Dus wederom veel indrukken die hopelijk in de loop van deze week meer een plekje zullen krijgen en waarin ik kan gaan ontdekken welke keuzes ik wil gaan maken.

Een gedachte over “Bewustwording

  1. Dat plekje ga jij geven! Wellicht dat het helpt focus te maken binnen al die indrukken. Eens in te zoomen op wat je zou willen doorontwikkelen voor jezelf, je groep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.